Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧому переселенка з Криму залишилася без пенсії?

Чому переселенка з Криму залишилася без пенсії?

Этот материал также доступен на русском языке
Право внутрішньо переміщених осіб на пенсійне забезпечення визначається, насамперед, Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Статтею 4 цього Закону визначено, що факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

«Я починала свій трудовий шлях у 70-х роках на Київщині. Потім через хворобу сина переїхала на постійне місце проживання до Криму. Там у 2003 році оформила українську пенсію і продовжувала працювати до 2014 року. В 2018 році я виїхала з Криму і отримала статус переселенця в Полтавській області. Просила перевести мою пенсію. Але з того часу я не можу її переоформити. Тобто понад три роки я вже не отримую ані пенсії, ані жодних інших соціальних виплат. Пенсійний фонд Полтавської області мені надіслав листа, в якому говориться, що я повинна їм надати свою пенсійну справу з Криму та довідку про те, що не отримую пенсію в Російській Федерації. Але як я можу дістати ці документи?

У мене є паспорт громадянки України, ідентифікаційний код, пенсійне посвідчення, частина трудової книжки за 2008-2018 роки і довідка внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Невже цього недостатньо? До 2014 року я працювала в Україні, сплачувала податки, а тепер не можу отримувати хоча б мінімальну пенсію.

Людмила Чуйченко, село Штомпелівка, Полтавська обл.»

Як має бути

Вважаємо, що відповідь Пенсійного фонду, яку ви додали до свого листа, не є обґрунтованою. Вона не містить посилань на нормативні документи (там вказано статті і пункти, але не вказано, яких саме нормативних документів). Втім, фахівцям цілком зрозуміло, що це за нормативи, але, на нашу думку, вони в цьому випадку недоречні і носять суперечливий характер. З тієї відповіді зрозуміло, що обласне управління Полтавської області визнає, що не може надіслати до Криму запит, бо поштове сполучення з ним не працює. Як тоді це можете зробити ви?

Насправді ж відповідь на ваше запитання можна знайти на сайті Міністерства соціальної політики України. Зокрема, там зазначено, що право внутрішньо переміщених осіб на пенсійне забезпечення визначається, насамперед, Законом України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб». Статтею 4 цього Закону визначено, що факт внутрішнього переміщення підтверджується довідкою про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.

Окрім цього, існує Постанова Кабінету Міністрів України «Про здійснення соціальних виплат внутрішньо переміщеним особам» №637 від 5 листопада 2014 року (зі змінами від 27.03.2022 р.). Цією постановою передбачено, що призначення, відновлення та продовження виплати пенсій внутрішньо переміщеним особам здійснюються територіальними органами Пенсійного фонду України на підставі відомостей, що містяться в Єдиній інформаційній базі даних про внутрішньо переміщених осіб.

Виплата (продовження виплати) пенсій, що призначені зазначеним особам, здійснюється через рахунки та мережу установ і пристроїв акціонерного товариства «Державний ощадний банк України» з можливістю отримання готівкових коштів і проведення безготівкових операцій через мережу установ і пристроїв будь-яких банків тільки на території населених пунктів, де органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.

Що треба зробити

Під час звернення внутрішньо переміщеної особи із заявою про призначення, відновлення або продовження виплати пенсії та документом, що посвідчує особу, територіальні органи Пенсійного фонду України ідентифікують особу заявника, фіксують місце і час її звернення, порівнюють отримані дані з даними, що обробляються в базах даних Пенсійного фонду України, з урахуванням даних Єдиної інформаційної бази даних про внутрішньо переміщених осіб.

Отже, з наведеної інформації не виходить, що для відновлення пенсії ви повинні надати до Пенсійного фонду якісь додаткові паперові документи з попереднього місця проживання. Поновлення пенсійних виплат для ВПО може здійснюватися на підставі наявних електронних пенсійних справ. Така електронна пенсійна справа у вашому випадку безперечно має бути, адже в період з 2003-го по 2014 рік ви точно значилися українською пенсіонеркою. Виплати могли призупинити тільки після 2014 року.

Теоретично ви також маєте право на доплату всіх недоотриманих сум, принаймні за три попередні роки. З огляду на зазначене, рекомендуємо вам написати скаргу до Пенсійного фонду України і додати до нього відповідь з обласного управління. В іншому разіу доведеться звертатися до суду.

Куди звертатися

Пенсійний фонд України розташований за адресою:

01601, м. Київ,

вулиця Бастіонна, 9.

Електронна пошта: [email protected].

Контакт-центр: 0-800-503-753 (дзвінки безкоштовні).

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні