П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаНове в законодавствіЗ 2023 року повертається обов'язковий техогляд автомобілів: що потрібно знати автовласникам

З 2023 року повертається обов’язковий техогляд автомобілів: що потрібно знати автовласникам

Этот материал также доступен на русском языке
2023 року українським водіям обов'язково потрібно буде проходити технічний огляд свого транспортного засобу.

Це передбачено у підписаній Угоді про асоціацію між Україною та ЄС, пише “Центр Авто».

Чому вирішили повернути техогляд?

«Справа в тому, що процедуру обов’язкового техогляду в Україні було скасовано 2011 року. Це стосувалося власників легкових автомобілів, які використовували транспортний засіб виключно для особистих цілей. Щодо техніки, яка використовувалася для комерційних перевезень, вона має й надалі проходити технічний огляд. Це завдання покладалося на приватні компанії.

Все ж таки, незважаючи на це у 2014 році Україна підписала Угоду про асоціацію з країнами Євросоюзу, яка включала внесення багатьох змін до нашого законодавства. Там передбачається повернення процедури техогляду.

Міністерством інфраструктури України було опубліковано чергову версію Проекту Закону «Про внесення змін до низки законодавчих актів України з безпеки експлуатації колісних транспортних засобів». Реалізація цих нововведень планується найближчим часом», – пояснюють у Центрі Авто.

Хто повинен проходити обов’язковий техогляд?

Проходити техогляд, незалежно від того, коли був зареєстрований автомобіль, повинні:

  • транспортні засоби протягом 10 днів після того, як їх перереєстрували на ім’я нового власника;
  • машини, що потрапили в ДТП, і при цьому пошкодження отримали елементи, від яких залежить безпека пересування (підвіска, кермовий механізм, гальма), був сильно деформований кузов;
  • авто, на яких було виявлено суттєві неполадки під час водіння.

Хто звільняється від обов’язкового техогляду?

Згідно з новим законопроектом, легкові автомобілі (можуть перевозити до 9 пасажирів) повинні пройти технічний огляд не пізніше ніж через 4 роки після дати першої реєстрації, а після цього – кожні 2 роки. Якщо автомобіль використовується для комерційних перевезень (наприклад, у службі таксі), техогляд потрібно проходити щорічно.

Від обов’язкового технічного огляду звільняються транспортні засоби:

  • швидкість пересування яких не перевищує 25 км/год;
  • використовуються на дорогах загального користування;
  • мають двигун об’ємом менше 125 см або електромотор, потужність якого не перевищує 4 кВт.

Хто не зможе пройти техогляд?

Законопроект передбачає, що техогляд не зможуть пройти автомобілі, які потрапляли до серйозних дорожньо-транспортних пригод, тобто машин, які мали серйозні пошкодження. Наявність таких ушкоджень виявлятимуть та аналізуватимуть експерти. Також виникнуть проблеми з техоглядом у власників, чиї автомобілі не відповідають екологічним стандартам «Євро-4», що діють, а також машини, вік яких перевищує 15 років.

Заборона на проходження технічного огляду також стосується автомобілів, в конструкцію яких були внесені значні зміни. Крім цього, неможливо буде пройти процедуру машинам, зареєстрованим за кордоном, або які отримали прописку в Україні. Це стосується, зокрема, так званих «євроблях» та битих авто, завезених в Україну зі США.

Штрафи за непроходження техогляду?

Техогляд авто будь-якої категорії можна буде пройти у сертифікованому СТО.

Якщо авто не пройде технічний огляд до зазначених термінів, або закінчиться зазначений термін від дати останнього техогляду, водія буде оштрафовано на суму 1700 грн (100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян). При повторному порушенні йому загрожує позбавлення посвідчення водія.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні