Середа, 24 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаЧастина українців може не платити комуналку: що для цього потрібно

Частина українців може не платити комуналку: що для цього потрібно

Этот материал также доступен на русском языке
Українцям, які через оєнні дії змушені були залишити свої будинки та не проживають за місцем реєстрації понад 30 календарних днів, можуть перерахувати платежі за житлово-комунальні послуги.

Про це повідомили у Центрі комунального сервісу (ЦКС).

Як підтвердити факт непроживання?

Факт непроживання підтверджується довідкою. Наприклад, яка підтверджує тимчасове проживання споживача за іншою адресою або довідка, що підтверджує проходження військової служби, в т.ч. наказ про мобілізацію, або довідка внутрішньо-переміщеної особи письмово або електронно (з дотриманням вимог Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг»).

У довідці обов’язково має бути інформація про період непроживання чи проживання в іншому місці зареєстрованої особи.

Документи мають бути видані підприємствами, установами, організаціями в межах їх повноважень.

Вони повинні мати обов’язкові реквізити, встановлені для зазначеного виду документа (повна назва підприємства, установи, організації, реєстраційний номер, дату видачі документа) та засвідчені печаткою та підписом.

Які потрібні документи для перерахунку за комунальні послуги?

Для цього необхідно звернутися до Центру комунального сервісу (https://cks.com.ua/to_consumers/our-services/) із заявою та надати необхідні документи:

  • паспорт або документ, що засвідчує особу;
  • картка (довідка) фізичної особи – платника податків про надання ідентифікаційного номера;
  • документ на право власності/користування житловим приміщенням/квартирою;
  • документ, що підтверджує місце тимчасового проживання за іншою адресою, роботи, лікування, навчання, проходження військової служби або відбування покарання або документ, що підтверджує тимчасове перебування споживача за кордоном.

Увагу українців звертають на те, що калькуляційною одиницею нарахування за послугу утримання будинків та споруд та прибудинкових територій є квадратний метр загальної площі, яка перебуває у власності чи наймі особи.

За послугу централізованого опалення – один квадратний метр опалювальної площі (об’єму) квартири або обсяг спожитої теплової енергії згідно з показаннями лічильника.

«Відповідно, нарахування за зазначені послуги здійснюються незалежно від кількості мешканців/зареєстрованих осіб у квартирі», – зазначають у ЦКС.

Попередню консультацію також можна отримати в call-центрі ЦКС (044) 247-40-40 або за телефонами сервісних центрів: https:/ /cks.com.ua/to_consumers/our-services/

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні