Неділя, 28 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКардіологи розповіли, чим небезпечний низький тиск

Кардіологи розповіли, чим небезпечний низький тиск

Этот материал также доступен на русском языке
Низький артеріальний тиск так само небезпечний, як і підвищений. Особлива шкода завдається головному мозку: існує ризик кисневого голодування. З іншого боку, уповільнюється обмін речовин. Тобто всі системи опиняються на «голодному пайку».

Недуга має такі ступені:

  • показник тиску 100 на 70 мм рт. ст.;
  • показник тиску 90 на 60 мм рт. ст.;
  • показник тиску нижче 70 на 60 мм рт. ст.

Особливо небезпечні II та III ступені, які загрожують серйозними негативними наслідками. Наприклад, таким ускладненням, як порушення мозкового кровообігу.

Для деяких низький тиск є сигналом про приховану проблему.

Умови, які можуть спричинити низький кров’яний тиск:

Вагітність. Кровоносна система розширюється в період вагітності, тому тиск може знизитися. Після пологів він повертається до персонально нормального.

Серцеві патології. Ряд хвороб серця здатний чинити низький тиск. До них можна віднести низький серцевий ритм (брадикардія), патологію серцевих клапанів, серцевий напад, серцеву недостатність.

Ендокринні порушення. Патологія щитоподібної залози, хвороба Аддісона, низький цукор у крові та навіть діабет можуть спровокувати низький тиск.

Зневоднення. Цей стан може спричинити слабкість, запаморочення, втому. До зневоднення призводять висока температура, блювота, тривала діарея, зловживання діуретиками та надто активне фізичне навантаження.

Втрата крові. Це може статися через травму/внутрішню кровотечу, через що зменшується вміст крові в організмі, що і провокує різке падіння тиску.

Складна інфекція. Якщо інфекція проникає у кровотік, це може спровокувати падіння тиску (септичний шок).

Гостра алергічна реакція. Може бути викликана продуктами харчування, медикаментозними препаратами, отрутою комах.

Дефіцит поживних речовин. Нестача вітаміну В12 та фолатів у раціоні харчування перешкоджає утворенню еритроцитів у потрібному обсязі, провокуючи низький тиск. Тому перш за все потрібно звернутися до лікаря, щоб визначити, чи є такі небезпечні стани.

Як підвищити артеріальний тиск у домашніх умовах?

Артеріальний тиск можна підвищити у домашніх умовах. На допомогу прийдуть шматочок оселедця або солоної бринзи, солоний огірочок, трохи рису, приправленого соєвим соусом.

Підвищує тиск і натрію хлорид (кухонна сіль). Але постійно вдаватися до цих способів не треба. Надмірна кількість натрію веде до серцевої недостатності, особливо у людей похилого віку. Краще випити склянку або дві води. Рідина додасть об’єм крові (і збільшить її тиск на судинні стінки) та усуне ймовірне зневоднення.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні