Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПенсії в Україні: чому пенсійні виплати судді у 20 разів більші, ніж...

Пенсії в Україні: чому пенсійні виплати судді у 20 разів більші, ніж у простого пенсіонера

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на воєнний стан, в Україні практично проведено всі заплановані на 2022 рік підвищення пенсій, залишилося лише грудневе. Але більша частина пенсіонерів після перерахунку отримує копійки, які навіть складно зіставити зі зростанням цін на продукти або медикаменти.

А ось деяким пенсіонерам щастить більше. Так, в Україні пенсії суддів злетіли до 95,1 тис. грн, при цьому прості українці в середньому отримують у 20 разів менше. У середньому українці отримують близько 4,5 тис. грн, це в 20 разів менше суддівської виплати, пише Обозреватель.

Лише за 10 місяців поточного року, як йдеться у звітності Пенсійного фонду, сума їх пенсій зросла приблизно на 7 тис. грн і досягла 95,1 тис. грн.

Такими темпами до кінця року вони отримуватимуть стільки ж, як і українські воїни на передовій.

Середню пенсію у 95 139 грн одержують 3601 особа: судді на заслуженому відпочинку (у відставці). Їхня висока пенсія пояснюється не лише високими зарплатами. Справа в тому, що для них діють спеціальні правила. Якщо звичайний українець отримує свою виплату за формулою, то для суддів все ще діє окреме правило: вони одержують відсоток від зарплати чинного судді.

У формулі для “простих українців” для розрахунку беруть середню зарплату по країні за три роки, після її множать на співвідношення власної зарплати до середньої, на стаж у роках та на 1%. Як результат, навіть за 35 років стажу та середньої зарплати можна претендувати на 35% від середньої зарплати за три роки (а вона нижча, ніж актуальна середня зарплата).

Суддя ж, який працював 35 років, може отримувати 90% зарплати чинного судді. Та й на цьому не все. Прості українці, навіть отримуючи величезні зарплати, матимуть змогу претендувати на пенсію, яка не перевищує 10 мінімальних. На даний момент це 20930 грн. А от служителів Феміди це обмеження не стосується. Тобто судді отримують не пенсії, а довічне утримання, причому дуже добре утримання.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як родичам зниклих безвісти отримати пенсію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні