Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі фрукти та овочі стають кориснішими після термообробки?

Які фрукти та овочі стають кориснішими після термообробки?

Этот материал также доступен на русском языке
Ми знаємо, що більше користі в овочів та фруктів, які не піддавалися тривалому зберіганню та термообробці. Адже в процесі нагрівання багато вітамінів, насамперед вітамін C - руйнуються. Але є фрукти та овочі, корисні властивості яких під час нагрівання посилюються. Вони благотворніше впливають на наш організм, покращують багато його процесів, особливо травлення.

Які продукти краще їсти тушкованими, відвареними чи запеченими – розповідають «АіФ» фахівці.

Яблука

Цей фрукт дуже корисний для нашого шлунково-кишкового тракту. Він покращує роботу кишківника. Вся справа у тому, що в яблуках міститься багато пектину, це желеподібна речовина, яка діє як клітковина і за рахунок невеликих волокон очищує та покращує роботу шлунково-кишкового тракту.

А коли у нас добре працює шлунково-кишковий тракт, у більшості випадків знижується рівень холестерину, покращується ліпідний обмін, налагоджується травлення, випорожнення, покращується шкіра. Причому в обробленому вигляді пектин стає доступнішим для організму і краще засвоюється, тому дуже корисні запечені, а також мочені яблука».

Брокколі

Ця капуста має специфічний смак, і як усі овочі з сімейства капустяних – дуже корисна. Вона містить клітковину, калій, фосфор, кальцій, магній, залізо, цинк, марганець, сірку, вітаміни С, В1, В2, В5, В6, РР, Е, К, провітамін А.

Брокколі – один із найкорисніших овочів, містить антиоксидант сульфорафан. До його складу входить сірка, і саме йому броколі завдячує своїм неповторним ароматом. Крім специфічного запаху сульфорафан має властивість знижувати ризик розвитку цукрового діабету другого типу та деяких онкологічних захворювань. Сульфорафан розкриває свої корисні властивості при термообробці. Найкорисніша броколі – припущена окропом або варена на пару.

Гарбуз

У гарбузі багато клітковини, пектину, органічних кислот, жирних омега-кислот. У гарбузовій м’якоті міститься унікальний вітамінно-мінеральний комплекс. В овочі багато вітаміну РР, ретинолу, аскорбінової кислоти, піридоксину, фолієвої кислоти, рибофлавіну, вітаміну В5, тіаміну, токоферолу. Не обійшлося без участі вітаміну К та бета-каротину. Також у гарбузі міститься безліч мінералів та їхніх сполук. Наприклад, фосфор, фтор, калій, хлор, кальцій, залізо, магній, йод та натрій.

Пектин, як і бета-каротин, краще засвоюються після обробки препарату. Але обробка має бути щадною.

Морква

Бета-каротин – відомий антиоксидант, він захищає організм від старіння, має протиканцерогенну дію. І при нагріванні бета-каротин засвоюється організмом краще. Також у моркві міститься лікопін, хоча й у меншій кількості, ніж у томатах, який також краще засвоюється після нагрівання.

У сирій моркві міститься багато грубої клітковини, яка може бути не корисна людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту. Після термообробки в коренеплоді знижується вміст ліпідів і клітковини, овоч стає легкозасвоюваним, покращуючи роботу кишечника і посилюючи виробництво шлункового соку.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що станеться із організмом, якщо постійно їсти яблука.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні