Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк підтвердити пільговий стаж у разі ліквідації підприємства?

Як підтвердити пільговий стаж у разі ліквідації підприємства?

Этот материал также доступен на русском языке
Нещодавно Кабінет Міністрів затвердив зміни до порядку підтвердження стажу для призначення пенсій, а наявність пільгового стажу можна підтвердити навіть у разі, якщо підприємство закрилося та необхідну довідку надати неможливо.

Як це зробити, розповідає social.com.ua.

Коли підприємство ліквідують чи закривають, працівник не лише втрачає роботу, а й може залишитися без пільгової пенсії. Це стосується зокрема працівників на шкідливих виробництвах. Наприклад, шахтарів чи металургів, які за наявності десяти років стажу можуть піти на пенсію у 50 років.

Щоб підтвердити наявність пільгового стажу, лише однієї трудової книжки недостатньо. Зазвичай у Пенсійному фонді просять надати довідку, яка б підтверджувала пільговий характер роботи. Але коли підприємство припиняє своє існування, отримати таку інформацію людина не може. Адже відділу кадрів уже нема.

Добре, коли підприємство має правонаступника або коли документи хоча б передали до архівної установи. А якщо ні? Саме на цей випадок є спеціальні комісії з підтвердження пільгового стажу, створені при обласних управліннях Пенсійного фонду України.

Заява на підтвердження стажу подається до будь-якого територіального управління ПФУ. Звідти протягом п’яти робочих днів пакет документів має бути направлений до відповідного обласного управління. Засідання комісії проводиться у разі потреби, але не рідше одного разу на місяць. Заява про підтвердження стажу роботи розглядається пізніше двох місяців із дня звернення.

До заяви про підтвердження стажу додаються:

  • документи, що підтверджують факт припинення підприємства, установи, організації внаслідок їх ліквідації;
  • трудова книжка;
  • документи (за наявності), видані архівними установами, зокрема:
  • довідка про заробітну плату;
  • копії документів про проведення атестації робочих місць;
  • копії документів про переведення на іншу роботу, на роботу з неповним робочим днем, надання відпусток без збереження заробітної плати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні