Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаСпоживачЯк правильно зберігати гречку: корисні поради

Як правильно зберігати гречку: корисні поради

Этот материал также доступен на русском языке
Гречка – улюблена каша багатьох українців. І справа не тільки у смаку, а й у корисних властивостях цієї крупи. Вона є справжнім лідером за кількістю білка, після бобових.

До складу гречки входять 50 цінних речовин. Серед яких – залізо, магній, цинк, мідь, фолієва кислота, антиоксиданти.

Гречка добре зберігається, а значить нею можна запастися про запас – оптом, і не переживати про ціни, які останнім часом вагаються. А ще, гречка оптом допомагає заощадити бюджет сім’ї, адже роздрібна ціна завжди вища за оптову.

До речі, говорячи про оптові закупівлі для сім’ї, обов’язково треба згадати онлайн-супермаркети – тут широкий асортимент товарів, у тому числі продуктів харчування. Зручна навігація та пошук по сайту, різні варіанти доставки та оплати, постійні акції та розпродажі, що значною мірою економить ваш час та гроші.

Яка гречка найкорисніша?

У продажу найчастіше можна зустріти:

  • зелену гречку (непропарену);
  • коричневу гречку (пропарену);
  • гречані пластівці.

Якщо говорити про те, яка гречка найкорисніша, то на першому місці стоятиме зелена крупа або як на неї ще кажуть – непропарена. У ній максимально збережені всі корисні речовини в первозданному вигляді. Але, якщо говорити про зберігання, то такий продукт за терміном придатності трохи поступається пропареною гречкою (коричневою). Також приготування зеленої гречки займає більше часу, і каша не виходить розсипчастою.

Пропарену гречку одержують шляхом сильної термічної обробки при температурі до 180 градусів. Зерно стає твердим та ароматнішим. Вариться така гречка швидше, каша виходить запашною, розсипчастою.

Гречані пластівці ідеально підходять для швидкого перекушування, коли немає можливості довго стояти біля плити, але це зовсім не означає, що в них немає корисних мікроелементів та речовин. Така каша допоможе нормалізувати цукор у крові, налагодити травлення, боротися із зайвою вагою.

Як продовжити термін придатності гречки?

Термін придатності гречки досить великий, може зберігатися рік із дати виготовлення. Але є певні правила, які допоможуть як зберегти крупу, а й її корисні властивості.

Так, найкращим місцем для зберігання є холодильник. У холодну пору року її можна тримати на балконі або в коморі, що не опалюється. Оптимальна температура зберігання – від мінус 10 до плюс 5 градусів. При мінус 20 градусах починається незворотний процес, коли крупа втрачає первісну структуру білка, а його в гречці багато. Звичайно, таку кашу можна вживати, але користі від неї буде мало.

Гречка досить непогано зберігається у звичайних квартирних умовах. Але є одне але”. Крупу обов’язково потрібно пересипати у скляні ємності. А перед цим добре просушити за мінімальної температури в духовці. Ця процедура допоможе позбавитися шкідників та зайвої вологості, яка впливає на термін зберігання.

У ємності з гречкою для захисту від шкідливих комах можна покласти пару зубчиків часнику або пару лаврових листків.

Не зберігайте гречку поруч із рисом, таке сусідство на неї погано впливає.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні