Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДозвілляПо хвилях пам'яті: Ріна Зелена

По хвилях пам’яті: Ріна Зелена

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на дивовижне почуття гумору, вона тривалий час залишалася в тіні популярності афоризмів своєї подруги Фаїни Раневської.
І чомусь багато жартів Ріни Василівни виявилися приписані Фаїні Георгіївні.
Саме Зелена порекомендувала Раневську на роль у фільмі «Підкидьок», сценарій до якого вона написала спільно з Агнією Барто.
Саме вона подарувала подрузі безсмертну фразу про Мулю. Зелена взагалі відразу вигадувала фрази і для своїх героїнь, чому режисери тільки раділи. Пам’ятаєте, у кінофільмі “Весна”: “Такі губи зараз не носять?” Або історію, розказану героїнею Зеленої фільму “Підкидьок”, про стареньку, яка зайшла попити води, а потім “хапилися – піаніна нема!..”
…У юності Зелена дружила з Маяковським, і якось навіть обіграла його в більярд! Маяковський такого не очікував від крихітного дівчиська, і звичайно очманів.
А вона, з ким тільки не дружила, бешкетниця.
Одного разу на тенісний корт підійшов довготелесий хлопець і попросив, щоб Зелена почитала зі сцени його дитячі вірші. Вірші їй сподобалися, і вона погодилася. Довготелесий ходив на ці її концерти, і потім Ріна заразом його годувала. Він був завжди голодний і без грошей. Купувала йому шість відбивних. Довготелесого звали Сергій Міхалков.
До себе вона ставилася, треба сказати, дуже іронічно. На зйомках Шерлока Холмса, коли їй було 85, вона сказала режисерові Ігореві Масленникову: “Кличте мене просто Руїною Василівною”.
А ще їй не давали звання Народної артистки СРСР. Вона жартувала: “Якщо і дадуть – то за 40 хвилин до смерті”. 1 квітня 1991 року Горбачов нарешті підписав указ про присвоєння звання. І саме цього дня Ріна Василівна Зелена пішла з життя.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні