Неділя, 5 Травня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедіяЧи є небезпечною харчова міль і як з нею боротися?

Чи є небезпечною харчова міль і як з нею боротися?

Этот материал также доступен на русском языке
Продукти, що зберігаються вдома, - зерно і вироби з нього (крупи, борошно, макарони, висівки, макуха), сушені гриби, овочі та фрукти, горіхи, кондитерські вироби, цукор, прянощі, лікарські збори і навіть тютюн - нерідко приваблюють харчову міль.

Це дрібні непоказні метелики з сірими крильцями, іноді з темними плямами, крапками або рисками, і розмахом не більше 2,5 см. Зазвичай вони потрапляють до нас із магазину у закритих упаковках продуктів.

Міль з комфортом живе у теплих приміщеннях і цілий рік активно розмножується. Якщо їй не перешкоджати, то за рік може розвинутися 5–8 поколінь.

При харчуванні гусениці обплітають зерно (крупу, насіння) павутинкою, виїдають його зсередини або обгризають зовні, а коли переходять до наступного зернятка, прикріплюють його до залишків попереднього. Так утворюються павутинні гнізда, що складаються іноді з 20-30 об’їдених крупинок. У павутинні застрягають також шкірки, що залишилися після линяння, і екскременти гусениць, тому продукти стають непридатними для вживання.

Зазвичай гусениці не забираються у крупи глибоко, а живуть лише у верхньому шарі (їхні гнізда або вистелені нитками ходи можна легко виявити). Наївшись, вони заляльковуються там же, де харчувалися, або відповзають, влаштовуючись у щілинах, за шпалерами, що відстали, або під лінолеумом. За два тижні з лялечок з’являються метелики, які протягом доби відкладають яйця, і все починається спочатку.

Як боротися?

Почніть зі знищення гусениць, що розповзлися, а також знайдених лялечок і метеликів. Проморозьте підозрілі продукти протягом 1-3 діб або просушіть і прогрійте при температурі +60…+100 градусів.

Якщо ж шкідники розплодилися у великій кількості і продукти безнадійно зіпсовані, залишається лише викинути їх та продезінфікувати приміщення, використовуючи будь-які дозволені для цього хімічні препарати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні