П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЧи є робота після пенсії: як знайти додатковий заробіток пенсіонерам віком від...

Чи є робота після пенсії: як знайти додатковий заробіток пенсіонерам віком від 60 років

Этот материал также доступен на русском языке
Не всі пенсіонери після виходу на заслужений відпочинок припиняють свою трудову діяльність. В одних ще є здоров'я та сили для подальшої роботи, в інших розмір призначеної пенсії такий, що не вистачить навіть на виживання, не те щоб для життя.

Аналітики профільного порталу Work.ua визнали, що у 60 років знайти роботу не так легко, як, наприклад, у 25 або у 30, але все ж таки спробувати варто.

Потрібно використовувати накопичені знання та досвід

Якщо до виходу на пенсію ви працювали бухгалтером, можна продовжувати застосовувати свої вміння навіть після виходу на заслужений відпочинок. Бухгалтери дають консультації, ведуть облік невеликих фірм та роблять звіти для податкової служби.

Викладачі, журналісти, інженери також можуть надавати послуги – головне проаналізувати свої можливості та застосувати їх. Навантаження буде менше, ніж на колишньому робочому місці, а додатковий дохід не завадить. Шукайте вакансії в соціальних мережах, а також на сайтах пошуку роботи, і ви точно не залишитеся без заробітку.

Змінити діяльність

Якщо пошуки за фахом успіхом не увінчалися, можна розглянути інші варіанти. Є вакансії водіїв, касирів, кухарів, нянь, швачок та операторів кол-центрів, куди можуть взяти людину пенсійного віку.

Проаналізуйте свої навички і шукайте всіма каналами: можливо давнє хобі перетвориться на джерело доходу. Улюблене захоплення може дати приємний бонус до пенсійної виплати. Наприклад, якщо ви любите і вмієте смачно готувати, чому не спробувати себе кухарем у сім’ї? Або у вас є автомобіль і маса вільного часу можна піти водієм в службу таксі або пошукати роботу особистим водієм.

А можна в’язати чи шити на замовлення — навряд чи ви так озолотитеся, але підробити можна. Словом, потрібно шукати по всіх каналах.

Напевно ви щось знаєте, вмієте або любите робити, але навіть не припускали, що це може приносити гроші.

Фахівці порадили не впадати у відчай, якщо перші спроби знайти роботу виявилися провальними. Вони рекомендують переглядати різні варіанти, бути наполегливими та не опускати рук на півдорозі. Зіткнувшись із невдачею, важливо не концентруватися на ній, а перемикати увагу на інші пропозиції.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що Шмигаль пояснив, де уряд братиме гроші на виплату пенсій та зарплат бюджетникам.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні