Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПільгиЖитлова субсидія: коли розпочнеться нарахування на опалювальний сезон та чи вистачить фінансування

Житлова субсидія: коли розпочнеться нарахування на опалювальний сезон та чи вистачить фінансування

Этот материал также доступен на русском языке
Субсидії в Україні виплачують увесь рік. Просто в осінньо-зимовий період за рахунок опалення сума субсидії набагато вища. Сьогодні нагадуємо, за якою схемою призначають субсидії, як на неї подати чи вистачить фінансування у держави цього року.

Коли призначать субсидії українцям?

У Мінсоцполітики розповідають, що з 5 жовтня цього року буде здійснено масовий розрахунок житлової субсидії після отримання відомостей від Державної податкової служби та ПФУ про доходи осіб, від виконавців комунальних послуг – про розмір внесків/платежів, цін та тарифів на житлово-комунальні послуги пише 24tv.

Також з жовтня ПФУ розпочне взаємодію з управліннями соціального захисту населення у контексті виплати житлових субсидій та пільг. Органи соціального захисту населення продовжать нарахування відповідних видів соціальної підтримки, а ПФУ забезпечить виплату коштів через банки та Укрпошту.

Голова правління ПФУ Євген Капінус повідомив, що повноваження щодо призначення та виплати будуть у Пенсійному фонді вже у грудні 2022 року.

Для того, щоб отримати субсидію, потрібно звернутися до ЦНАПу, уповноваженої посадової особи виконавчого органу територіальної громади, органу соціального захисту населення або через портал «Дія». Подати на субсидію можуть і ті, хто її раніше не отримував, але зараз потребує допомоги.

Як розраховують субсидію?

Розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг та обсягом обов’язкового платежу. Отже, знаючи дохід сім’ї, а також членів сім’ї, можна самостійно розрахувати розмір обов’язкового платежу та орієнтовний розмір субсидії. Також зауважимо, що житлова субсидія розраховується окремо на опалювальний та неопалювальний сезони.

Чи вистачить грошей на субсидії?

Наразі субсидію в Україні отримує 2,2 мільйона домогосподарств, згідно з даними Мінсоцполітики. Із них близько 200 тисяч отримувачів проживають на тимчасово окупованій території.

До бюджету цього року для призначення субсидій було закладено 37,9 мільярда гривень. За словами голови відомства Оксани Жолнович, цієї суми вистачить для надання вказаних видів державної підтримки.

З 2023 року Мінсоцполітики передає призначення та виплату житлових субсидій Пенсійному фонду.

«Сьогодні поширюються чутки про те, що можуть виникати проблеми із виплатами субсидій. Ми змінюємо внутрішні механізми обробки документації щодо призначення субсидій. На людей воно ніяк не вплине, – запевнила Жолнович в ефірі “Українського радіо”.

Варто зазначити, що у проекті держбюджету на 2023 рік витрати на житлові субсидії планують скоротити.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що безробітні українці матимуть змогу отримати субсидію.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні