Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому котячі подряпини так довго гояться?

Чому котячі подряпини так довго гояться?

Этот материал также доступен на русском языке
Своєрідні тварини можуть випустити пазурі в найнесподіваніший момент. Ранки, залишені пухнастими вихованцями, дуже болючі. Навіть дрібні подряпини можуть раптово загноїтись і не проходити протягом декількох тижнів.

Котячі подряпини гояться довго і болісно, ​​тому що на пазурах кішок завжди «прописані» два збудники інфекції. Самі «господарі» інфекцій до них байдужі, зате людину легко заражають.

Особливості котячих подряпин

Дряпаючи людину, тонкі та гострі котячі пазурі проникають досить глибоко в шкіру і залишають там хвороботворні бактерії. Незважаючи на те, що кішки вважаються охайними тваринами, на їхніх лапках і пазурах мешкають різні збудники інфекцій. Для вихованців вони «рідні», а в людини можуть спричинити серйозні проблеми. Особливу небезпеку становлять вуличні безпритульні кішки.

Оскільки рановий канал котячої подряпини дуже вузький, краї рани швидко стуляються. Якщо подряпину вчасно не обробити, бактерії, що залишилися всередині, почнуть активно розмножуватися. Звідси і виникає підшкірне нагноєння. Вкрай важливо знезаражувати подряпину відразу ж після її виникнення.

Справа в тому, що кішки є носіями бактерії бартонели. Потрапивши в ранку через пошкоджений шкірний покрив, ця бактерія може викликати у людини запалення лімфатичних вузлів, лихоманку та загальну інтоксикацію.

При зараженні бартонелою в місці вже загоєної подряпини часто з’являється трохи піднесена і трохи болісна пляма. Через пару днів на його місці може виникнути безболісна червоно-коричнева бульбашка.

Ще через кілька днів бульбашка зникає, а на його місці залишається виразка або скоринка. Потім виникає запалення, збільшується та болить найближчий до подряпини лімфатичний вузол.

Лікування та профілактика

Простим та ефективним засобом для лікування подряпин є перекис водню. Змочіть ватку в рідині і кілька разів промокніть ранку. Перекис вбиває бактерії та покращує згортання крові. Не зайвим буде завдати ранку мазь з антибіотиком. Глибокі подряпини рекомендується обробляти протягом 3-4 днів

Якщо під рукою не було антисептичних засобів, акуратно промийте ранку мильною водою.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні