Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНа яких умовах призначаеться пенсія за вислугу років військовикам

На яких умовах призначаеться пенсія за вислугу років військовикам

Этот материал также доступен на русском языке
Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» передбачено три види пенсій: за вислугу років, за інвалідністю та у разі втрати годувальника.

«Я звільнився з лав Збройних сил України за станом здоров’я. Маю 14 років загальної календарної військової вислуги. Крім цього, ще маю 11 років цивільного стажу.

Згідно з Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби», пенсія за вислугу років призначається в разі досягнення 45-річного віку і за наявності страхового стажу 25 років і більше (з них не менше ніж 12 календарних років і 6 місяців – військова служба). Мені на день звільнення було 44 роки і 8 місяців, отже формально мені не вистачило до 45-річчя чотири місяці. Чи можу я оформити пенсію за вислугу років за змішаним стажем (військовим та цивільним)?

Юрій Шпак, лист надійшов на електронну пошту»

Зазначеним Законом «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» передбачено три види пенсій: за вислугу років, за інвалідністю та у разі втрати годувальника. Якщо у вашому випадку мова не йде про встановлення інвалідності, то залишається розглядати лише один варіант – пенсія за вислугу років. Однак, як ви самі зазначили, вислуги у вас, нажаль, не вистачило.

***

Статтею 12 вказаного Закону чітко зазначено, хто і за наявності якого стажу має право на дострокову пенсію. Так, набуваючи 25 років вислуги, військовик отримує право на пенсію незалежно від віку (а, наприклад, морякам або льотчикам для цього достатньо 20 років). Також можливим є призначення пенсії при досягненні 45 років у двох випадках:

  •  або на момент досягнення цього віку у військовика є 20 років чистої вислуги;
  •  або є 25 років загального стажу, з яких не менше 12 з половиною років вислуги.

Як бачимо, у вашому випадку ці умови не виконуються. Інших варіантів законодавство, нажаль, не передбачає.

***

Своєю чергою пенсії за інвалідністю за цим Законом призначаються у разі, якщо інвалідність настала у період проходження служби або не пізніше трьох місяців після звільнення зі служби. Це може бути і пізніше, якщо інвалідність настала пізніше тримісячного терміну після звільнення зі служби, але внаслідок захворювання (травми, поранення, контузії, каліцтва тощо), яке виникло в період проходження служби.

Додамо, що за законом також враховується інвалідність, спричинена травмами або захворюваннями, які сталися під час перебування у полоні, якщо полонення не було добровільним і службовець, що претендує на пенсію, перебуваючи в полоні, не вчинив злочину проти миру і людства.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні