П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаСпоживачЩо змінюється у порядку одержання пільг та призначення субсидій в Україні?

Що змінюється у порядку одержання пільг та призначення субсидій в Україні?

Этот материал также доступен на русском языке
Кількість внутрішніх переселенців з кожним днем ​​зростає. Серед них чимало людей, які отримують пільги та субсидії. Щоб полегшити доступ до допомоги вимоги постійно коригують.

Які зміни вже діють, а що тільки планують змінити?

Як переселенцю отримати пільги?

До недавнього часу пільги надавали лише за зареєстрованим місцем проживання пільговика. Але з огляду на те, що багато людей перемістилися в інші райони та області, пільги надаватимуться за місцем фактичного проживання. Відповідні зміни були прийняті Кабінетом Міністрів 23 серпня 2022 року. Щоб «перекласти» пільги, вимагатимуть довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи або інший офіційний документ, що підтверджує фактичне місце проживання пільговика. За відсутності довідок уповноважені особи повинні скласти акт обстеження матеріально-побутових умов домогосподарства В акті необхідно буде зазначити:

– відомості про пільговика (прізвище, ім’я, по батькові; інформація про зареєстроване та фактичне місце проживання);

– відомості про інших осіб, які фактично проживають на житлоплощі (прізвище, ім’я, по батькові, родинний зв’язок з пільговиком).

Які виплати призначатимуть у Пенсійному фонді?

На громадське обговорення представлено проект постанови про передачу Пенсійному фонду України повноважень щодо призначення субсидій та пільг. Такий механізм дасть змогу отримувати державні виплати швидше, оскільки прийом заявників відбуватиметься без прив’язки до місця проживання – аналогічно до того, як це передбачено для звернень з пенсійних питань. У Міністерстві соцполітики пояснюють, що зміни не позначаться на розмірі виплат. А отримувати їх, як і раніше, можна буде через банк або поштою.

До кінця року також планується завершити реформу монетизації соцвиплат. Субсидії готівкою сплачуються з травня 2021 року. А пільги поки що надаються і у готівковій, і безготівковій формах. З грудня 2022 року планується виплачувати пільги виключно грошима. У свою чергу, пільговики самостійно платитимуть за спожиті комунальні послуги, а зекономлені кошти зможуть витратити на власні потреби.

Нагадаємо, в Україні зареєстровано 4,6 млн. внутрішньо переміщених осіб.

Також нагадаємо, що ми писали про те, що у громадян України з’явиться більше варіантів для оформлення субсидій.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні