П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаКомуналкаВ Україні вже вважають, що споживання газу потрібно негайно обмежувати, бо на...

В Україні вже вважають, що споживання газу потрібно негайно обмежувати, бо на зиму його не вистачить

Этот материал также доступен на русском языке
Нужно разработать комплекс инструкций и советов: как уменьшить расход электроэнергии, как сократить потребление газа, как использовать меньше воды.

Українцям потрібно негайно обмежувати споживання газу. Інакше на опалювальний сезон його не вистачить. А докупити газ буде неможливо: немає грошей, та й самого газу на продаж теж немає, повідомляє today.ua.

Таке попередження опублікував у своєму Facebook експерт із ЖКГ, народний депутат Олексій Кучеренко.

Нардеп поділився цифрами та фактами, оприлюдненими на засіданні штабу з підготовки до опалювального сезону.

“Газ у сховищах – 13.34 млрд кубів. Вугілля на складах – 1.9 млн тонн. Планові завдання щодо газу 19 млрд кубів – аж ніяк. Була “мильна бульбашка” від самого початку. Фантазують про 15.5 млрд кубів на 1 листопада, у що я не вірю ” Максимум мені здається – 14.5. Вугілля планується планово 2.6 млн тонн – виглядає реалістично”, – пише Кучеренко.

Щодо електроенергетики, то ключовим залишається питання про Запорізьку АЕС із її шістьма атомними енергоблоками: чиєю вона буде? Якщо нашій, то з електрикою в Україні має бути все гаразд. Але якщо росіяни все-таки остаточно від’єднають її від нашої енергосистеми, то з електропостачанням проблем не оминути.

“Ключове питання – чи буде в балансі ЗАЕС. Якщо ні – листопад експорт закінчується і профіцит перетворюється на дефіцит. Європа попереджає і спонукає громадян і бізнес до обмеження в споживанні. Щоправда – не зовсім поки що виходить”, – поділився експерт.

Українців слід негайно закликати до обмеження енергоспоживання, каже нардеп. Потрібно розробити комплекс інструкцій та порад: як зменшити витрати електроенергії, як скоротити споживання газу, як використовувати менше води. Якщо негайно цього не зробити, то потім вийде як із “травневими шашликами”, не втримався від зауваження однопартієць Юлії Тимошенко.

“І останнє. Імпорт газу до кінця року не розглядається у зв’язку з космічними цінами та відсутністю ресурсу”, – підсумував Олексій Кучеренко.

Таким чином, навіть якби Україна мала гроші на закупівлю газу, то навряд чи його вдалося купити, адже у наших західних партнерів цього року з газом також чималі проблеми.

Нагадаємо, політолог Олександр Антонюк попереджає, що евакуація українців може виявитися масштабнішою, ніж планувалося. Адже якщо ворог пошкодить об’єкти критичної інфраструктури на сході країни, то мешканців доведеться терміново вивозити на захід.

Нагадаємо, ми повідомляли:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні