Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно розсадити півонії восени?

Як правильно розсадити півонії восени?

Этот материал также доступен на русском языке
Вересень – найкращий час для розмноження півоній поділом.

Викопуємо кущ півонії

Спочатку потрібно зв’язати стебла півонії та обрізати їх, щоб при викопуванні випадково не пошкодити ростові бруньки. Обрізати потрібно приблизно дві третини або навіть три чверті стебел, залишивши лише невеликі пінечки, які можна взяти рукою. Якщо кущ півонії дуже великий і викопати його повністю важко, в середину куща вбивають дерев’яний кілок, що розколює кущ на дві частини, кожну з яких викопати набагато легше. Обкопавши кущ по периметру, треба підчепити його лопатою і витягти із землі. Частина коренів при цьому, звичайно, обривається, але півонії таку травму переносять відносно легко.

Поділ куща півонії

Тепер потрібно очистити кореневу систему півонії від землі. Краще змити ґрунт із корінням струменем із шланга. Вода не зашкодить сформовані бруньки, а якщо зчищати землю вручну, можна їх ненароком порушити. Гострим садовим ножем розрізати кореневища навпіл, а потім кожну половину розділити ще на дві частини. Тепер стане видно, на якій з дільонок скільки бруньок. Залишки стебел можна обрізати. Видаленню підлягають також старе коріння, що загнило і почорніло. В результаті на кожній дільонці півонії має залишитися 3-4 товсті корені, які потрібно вкоротити до 10-20 см, і 3-4 бруньки, що вимагають обережного поводження.

Посадка дільонок

Тепер дільонки потрібно посадити. Майте на увазі, що лунки для посадки потрібно приготувати до початку поділу: проміжок між викопуванням кореневища і посадкою дільонок має бути максимально коротким, інакше коріння пересохне. До вибору нового місця потрібно підійти відповідально, бо півонії не люблять пересадки.

Основний принцип посадки: ростові бруньки потрібно заглибити не менше ніж на 5 см, щоб вони не вимерзли взимку. Дуже важливим є також полив після посадки: він повинен бути рясним, щоб земля, заповнивши всі порожнечі, щільно прилягла до коріння. Якщо у вашій місцевості бувають сильні морози, замульчуйте посадку товстим шаром тирси, торфу або компосту. На наступний рік дільонки сформують стебла та листя, але зацвітуть вони, швидше за все, через рік.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому не цвітуть півонії.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні