Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаНа яку пенсію можуть розраховувати нинішні підприємці?

На яку пенсію можуть розраховувати нинішні підприємці?

Этот материал также доступен на русском языке
Основний розмір пенсії за віком залежить і від кількості стажу, і від індивідуального коефіцієнта зарплати, і від року виходу на пенсію. Усе це прорахувати наперед практично неможливо.

«Я – підприємець. Справно сплачую всі податки. Дайте, будь ласка, відповіді на мої запитання.

  1.  Чи буде у мене пенсія після досягнення пенсійного віку?
  2.  Якщо буде, то яка сума?
  3.  Яким чином пенсія буде розраховуватися, тобто від чого буде залежати?

Денис Бідюк, лист прийшов на електронну пошту»

 Як зараховують стаж роботи?

Право на призначення пенсії та її розрахунок залежить від багатьох факторів. Сьогодні пенсія за віком призначається у 60 років за наявності не менше 29 років стажу. Наступного року вимагатимуть 30 років. З 2028 року знадобиться вже 35 років загального стажу. Це стосується і чоловіків, і жінок. В іншому разі пенсію можуть призначити у 63 або 65 років.

Стаж до 2004 року рахується за трудовою книжкою. До нього ж можуть увійти, наприклад, періоди навчання у ВНЗ або догляду непрацюючої матері за дитиною до трьох років. Усі періоди стажу, починаючи з 2004 року, зараховуються виключно на підставі даних про сплату страхових внесків.

Підприємницький стаж і до, і після 2004 року зараховується насамперед на підставі даних про сплату внесків. Якщо за кожен місяць єдиний соціальний внесок сплачується у сумі не меншій за мінімальний, то стаж буде повністю зараховано календарно. Якщо внесок менший за мінімальний, то стаж можуть зарахувати не в повному обсязі, а пропорційно сплаченим внескам (наприклад, не весь місяць, а лише кілька днів з нього). Втім, тут можуть бути інші варіанти. Наприклад, вам запропонують зробити доплату до мінімального страхового внеску або стаж підприємця зарахують для визначення права на пенсію, але цей стаж не враховуватимуть безпосередньо при розрахунку пенсії.

Про нюанси розрахунку пенсії

Стаж – один із ключових параметрів. Без нього не призначать пенсію, і він впливає на розмір пенсії. Скільки років стажу, такий приблизно відсоток пенсії від зарплати.

Наприклад, за 35 років стажу основний розмір пенсії становитиме 35% від зарплати. А ось визначення розміру зарплати – процес складніший. Спершу ми беремо всю зарплату, починаючи з липня 2000 року до моменту призначення пенсії. Сюди включається весь дохід, з якого сплачено страхові внески за даними з реєстру персоніфікованого обліку. За бажанням майбутнього пенсіонера, ще можна долучити довідку про зарплату за 5 років роботи поспіль до 2000 року. Потім слід вивести індивідуальний коефіцієнт зарплати за всі роки. Тобто вирахувати середній коефіцієнт зарплати та (або) доходу від підприємницької діяльності за кожен місяць з усіх 20-30 років зарплати, які візьмуть до уваги.

Щоб визначити коефіцієнт зарплати за один місяць, потрібно зарплату у конкретному місяці поділити на середню зарплату по країні цього місяця.

Наприклад, у грудні 2021 року середня зарплата по Україні, з якої сплачено страхові внески, склала 15 700,65 гривні. Припустімо, що цього ж місяця ви від своєї підприємницької діяльності сплатили мінімальний страховий внесок у сумі 1430 гривень – це 22% від мінімальної зарплати, яка становить 6500 гривень. Отже, індивідуальний коефіцієнт вашої зарплати за цей місяць може бути 0,41399 (6500 : 15 700,65), тобто майже на 60% нижчий за середній.

Далі середній коефіцієнт зарплати за всі місяці множиться на середню заробітну плату по країні за три роки, що передують року звернення по призначення пенсії. А потім одержану зарплату множать на коефіцієнт стажу.

Наприклад, цього року під час призначення пенсії враховується середня зарплата за 2019-2021 роки у розмірі 10 846,37 гривні. Тобто у людини зі стажем 35 років і приблизно середньою зарплатою за всі роки (коефіцієнт зарплати, припустімо, дорівнює одиниці), основний розмір пенсії, призначеної цього року, становитиме 3769,23 гривні (10846,37 х 1 х 0, 35).

***

Тобто бачимо, що основний розмір пенсії за віком залежить і від кількості стажу, і від індивідуального коефіцієнта зарплати, і від року виходу на пенсію. Усе це прорахувати наперед практично неможливо. І це не кажучи вже про безліч інших можливих нюансів, а також із поправкою на те, що законодавство періодично змінюється.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні