П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк отримати безкоштовне направлення до лікаря під час війни – у МОЗ...

Як отримати безкоштовне направлення до лікаря під час війни – у МОЗ розповіли про нововведення

Этот материал также доступен на русском языке
Щоб отримати вузькоспеціалізовану допомогу, потрібно мати направлення. Як його отримати в умовах воєнного часу, хто має право його виписувати і чи дійсне паперове направлення?

У Міністерстві охорони здоров’я відповіли на найпоширеніші питання.

Які лікарі можуть виписувати направлення?

Виписувати направлення можуть усі лікарі в медичній системі, від сімейних до високоспеціалізованих, коли вважають за потрібне залучення до лікування спеціаліста іншої спеціалізації, додаткові обстеження, процедури, госпіталізацію. Щоб отримати послугу за направленням у рамках Програми медичних гарантій, пацієнт повинен звернутися з ним до закладу, який має договір із Національною службою здоров’я України (НСЗП).

Чому на телефон прийшло лише одне направлення, якщо лікар призначив кілька досліджень?

При створенні направлення в електронній системі охорони здоров’я лікар вказує на медичну послугу, яку необхідно надати пацієнтові. Це може бути як одна послуга, так і група послуг, що стосуються однієї проблеми. Наприклад, консультація та дослідження або кілька процедур. Таке направлення буде груповим і матиме один номер. Направлення є 16-значним кодом, що складається з цифр і букв. Саме такий номер отримує пацієнт на свій телефон у вигляді повідомлення. Його потрібно надавати під час кожного візиту фахівцям, допоки пацієнт не отримає всі зазначені у направленні послуги.

Хто може бачити направлення пацієнта в електронній системі охорони здоров’я?

Направлення конкретного пацієнта може бачити лікар і лікар, який його виконав, тобто закрив. Винятком є ​​направлення на лабораторну діагностику, яке може закрити не тільки лікар, а й середній медичний персонал установи, де проводилася лабораторна діагностика. Сімейний лікар має доступ до медичної історії пацієнта за його згодою, у тому числі до виписаних та погашених напрямків.

Чи потрібно пацієнтові щоразу отримувати направлення до вузького фахівця, якщо він у нього спостерігається?

Направлення до лікаря, у якого спостерігається пацієнт, щоразу отримувати не потрібно. Якщо пацієнт за будь-якими обставинами вирішив звернутися до іншого закладу, він повинен отримати нове направлення у сімейного лікаря або лікаря, який його направив.

Може лікар виписати паперове направлення?

На час дії воєнного стану лікарі можуть виписувати як електронні, так і паперові направлення. Тобто, якщо лікар не має інтернету або електроживлення і, відповідно, немає доступу до електронної системи охорони здоров’я, він все одно має можливість направити пацієнта на необхідні медичні послуги. Заклади, які уклали договори з НСЗУ, зобов’язані на час дії воєнного стану приймати пацієнтів як з електронними, так і з паперовими направленнями.

Нагадуємо, направлення не потрібно до сімейного лікаря, педіатра, психіатра, фтизіатра, стоматолога, нарколога, гінеколога. А також якщо пацієнт перебуває у невідкладному стані, адже екстрена медична допомога надається безоплатно всім пацієнтам без винятку, без направлення та декларації.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, яка медична допомога під час хірургічної операції надається безкоштовно.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні