Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яВарикоз: чому з'являється варикозна хвороба та які вправи допоможуть зміцнити вени

Варикоз: чому з’являється варикозна хвороба та які вправи допоможуть зміцнити вени

Этот материал также доступен на русском языке
Багато хто вважає, що варикоз – це коли на ногах видно поверхневі вени, але коли вони з'являються це означає, що варикозом уражені і глибинні. На патологію вказують кричущі симптоми, проте більшість людей на них просто не звертають уваги.

Малопомітні ознаки варикозу

Йдеться про тяжкість і біль у ногах, особливо у другій половині дня, набряклість, відчуття тепла всередині, пульсове посмикування, розпирання. Іноді можна помітити незначну різницю в товщині ніг через припухлості вздовж венозного русла.

Ознаками варикозу глибоких вен іноді бувають нічні судоми. Такий стан небезпечний, адже можуть утворюватися тромби, які будь-якої миті здатні відірватися і з кров’ю потрапити до легеневої або коронарної артерії. Тому якщо турбують згадані симптоми, необхідно звернутися до лікаря та зробити відповідне ультразвукове дослідження.

Причини розширення вен

Причиною розширення вен є слабкість венозних стінок, які здатні повноцінно проштовхувати кров вгору, у області венозних клапанів вона застоюється, утворюючи вузли, та був і тромби. Це наслідок надмірної ваги, сидячого способу життя. У жінок варикоз часто виникає через носіння взуття на високих підборах. Хвороба вражає людей як «стоячих» професій (перукарів, продавців, охоронців), так і тих, хто змушений піднімати вантажі (спортсмени-важковаговики, вантажники тощо).

Варикоз може розвинутися під час вагітності, коли зростає маса тіла, відбуваються гормональні зміни. Зрештою, зустрічається генетична слабкість судин.

Прості вправи врятують від варикозу

Розвиток варикозу, звичайно, можна і запобігти. Для цього ноги повинні бути в русі, не рекомендується довго сидіти чи стояти. Вранці, ще не піднявшись із ліжка, слід робити антиварикозну гімнастику: підняти ноги та виконувати вправу «велосипед». Потім, тримаючи їх у вертикальному положенні, тягнути пальці ніг на себе спочатку по черзі, потім одночасно. Таку гімнастику доцільно виконувати і ввечері, коли ви лягаєте спати.

Ці прості вправи зміцнюють стінки вен, допомагають крові піднятися з гомілки, де вона застоюється, що призводить до утворення варикозних вузлів. Дуже корисна вправа «берізка»: лежачи, піднімають ноги та таз. Будь-які «перевернуті» вправи, коли ноги підняті вище за тулуб, вважаються омолоджуючими, а регулярна гімнастика може запобігти хворобі або навіть зупинити її розвиток.

Щоб уникнути застійних явищ у ногах, щодня потрібно ходити не менше двох-трьох кілометрів, розвантажувати вени плаванням та велопрогулянками. І намагатися протягом дня робити так, щоб ноги були підняті: наприклад, полежати, сперши їх на стіну, або покласти на спинку дивана чи ліжка.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які фрукти краще не їсти на вечерю.

Джерело: Сільські Вісті

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні