Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯка медична допомога безкоштовна під час хірургічних операцій – роз'яснення Нацслужби здоров'я

Яка медична допомога безкоштовна під час хірургічних операцій – роз’яснення Нацслужби здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Незважаючи на воєнний стан, українці, як і раніше, можуть здійснити всі необхідні планові та ургентні операції безоплатно. За них сплатить Національна служба здоров'я України (НСЗУ). Принаймні так повідомляють у самій службі.

Програма медичних гарантій покриває не лише хірургічні втручання, а й усі супутні медичні послуги.

Про це розповідає НСЗУ.

Коли допомогу нададуть навіть без направлення?

Так, безкоштовна допомога надається за напрямком. Зокрема, це може бути направлення сімейного або лікаря. Однак пацієнту у невідкладному стані нададуть допомогу безоплатно без направлення. Щоб отримати допомогу безкоштовно за Програмою медичних гарантій, зверніться до закладу, який має договір з НСЗУ на пакети «Хірургічні операції дорослим та дітям у стаціонарних умовах» або «Хірургічні операції дорослим та дітям в умовах стаціонару одного дня».

Дізнатися контакти найближчого закладу можна за номером 16-77. Якщо людина перебуває у невідкладному стані, її до лікарні доставить бригада екстреної медичної допомоги.

Які послуги для проведення операції є безкоштовними?

У список послуг щодо операцій входить, по-перше, первинний огляд, під час якого лікар визначає маршрут пацієнта і що потрібно зробити перед проведенням операції. По-друге, всі необхідні супутні аналізи та дослідження. Зокрема, це лабораторні дослідження, такі як загальноклінічний аналіз крові та сечі, бактеріологічні, цитологічні дослідження; інструментальні дослідження (ЕКГ, УЗД, КТ, МРТ, рентген та інші).

Заклади повинні проводити їх цілодобово та мати все необхідне обладнання. Перед операцією пацієнт має пройти безкоштовне передопераційне обстеження. Оперативне втручання та анестезія (загальний наркоз, епідуральний наркоз, місцева анестезія, знеболювання у післяопераційному періоді) також проводиться безкоштовно – кошти закладам оплачує НСЗУ.

Де перевірити наявність безкоштовних ліків?

На всіх етапах надання допомоги пацієнт має бути забезпечений ліками з Нацпереліку основних лікарських засобів безоплатно. Перевірити наявність ліків у конкретному закладі можна на сайті eliky.in.ua. У разі потреби пацієнту мають надати безкоштовно інтенсивну терапію. Післяопераційний догляд та допомогу, якої потребує пацієнт, також безоплатні. Зокрема, це цілодобовий лікарський та медсестринський догляд, післяопераційний моніторинг та медикаментозна терапія, консультації лікарів різних спеціальностей, реабілітація у гострому періоді, якщо до неї немає протипоказань.

Під час проведення хірургічних операцій у стаціонарі до переліку безоплатних послуг включено харчування.

Чого не покриває програма медичних гарантій?

Насамперед, підвищеного сервісу. Наприклад, окремої палати та покращеного харчування. Також пацієнт має взяти у стаціонар особисті речі та предмети гігієни. У разі, якщо від пацієнта вимагатимуть гроші за вказані послуги, потрібно подати скаргу у такому порядку: керівник медустанови, місцевий департамент охорони здоров’я. Якщо це не допомагає – звернутись до НСЗУ, надіславши паперовий чи електронний лист за адресою [email protected].

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому останнім часом інсультів та інфарктів побільшало.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні