П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПільгиУ Мінсоцполітики пояснили, що дасть українцям призначення субсидії через Пенсійний фонд

У Мінсоцполітики пояснили, що дасть українцям призначення субсидії через Пенсійний фонд

Этот материал также доступен на русском языке
Прийом документів та призначення субсидій здійснює управління соціального захисту населення. Це відбувається на місцевому рівні, із прив'язкою до місця, де розміщено відповідний УСЗН. Але у Міністерстві соціальної політики пропонують призначати субсидії та пільги через Пенсійний фонд України.

Чому в Мінсоцполітики хочуть змінити механізм призначення субсидії?

Однією з головних причин є те, що оригінали поданих та виплатних документів мають подаватися лише у паперовій формі, що небезпечно під час бойових дій чи окупації.

“Під час війни опрацювання заяв на субсидії та пільги в громадах, де тривають бойові дії або тимчасово окуповані, неможливе. А в тих громадах, куди переміщуються громадяни, процедура призначення – складна та тривала”, – пояснили у відомстві.

Загалом ця процедура займає від кількох тижнів до кількох місяців, протягом яких людина залишається без виплат. А ось використання Пенсійного фонду значно спростить процедуру.

Так, використання ІТ-систем Пенсійного фонду дозволить ухвалити документи громадян на отримання житлових субсидій та пільг у будь-якій точці України.

Наприклад, субсидію для громадян, які проживали у Херсонській чи Запорізькій області, можна буде призначити у Львові чи Вінниці, новий механізм не впливатиме на одержувачів пільг та житлових субсидій, які не змінювали місце проживання. Для людей, які вимушено переїхали, він надасть можливість звернутися щодо призначення житлової субсидії або надання пільг до органів Пенсійного фонду України, до ЦНАПів або онлайн до місцевих органів (через додаток “Соціальна громада”).

«Це також дозволить автоматизувати процеси нарахування та виплати пільг та житлових субсидій, а головне – не втрачати дані громадян, які дають підстави для отримання житлових субсидій та пільг, як це, на жаль, відбувалося з раніше окупованими територіями. Документи зберігатимуться в електронній формі, що забезпечить захист інформації, максимальну інформаційну взаємодію з держреєстром пошкодженого та знищеного майна та іншими державними реєстрами”, – сказали у Мінсоцполітики.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як отримати житлову субсидію в окупації.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні