Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаЯк підраховують шкідливий стаж для медпрацівника?

Як підраховують шкідливий стаж для медпрацівника?

Этот материал также доступен на русском языке
За певних умов робота в установах (відділеннях) щодо лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, та в інших інфекційних установах (відділеннях) охорони здоров'я зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

«З 21 липня 1971 року по 13 вересня 2004-го я працювала дільничним лікарем у лікарні при управлінні внутрішніх справ, а потім – у виправній колонії на посаді медичної сестри. Працювала також у відділеннях з хворими на туберкульоз та СНІД. Зателефонувала до Пенсійного фонду до Києва, там мені сказали, що пільговий стаж має бути врахований. А у місцевому Пенсійному фонді сказали, що не належить. Додали лише 300 гривень і на цьому все закінчилося.

Галина Рябчий, м. Дніпро»

Про шкідливі відділення

Ми не знаємо, коли саме ви вийшли на пенсію і як вона розрахована, тому дати конкретну пораду у цій ситуації складно. Ймовірно, ви претендуєте на залік деяких періодів вашої роботи у стаж у подвійному розмірі.

Дійсно, за певних умов робота в установах (відділеннях) щодо лікування осіб, заражених вірусом імунодефіциту людини або хворих на СНІД, та в інших інфекційних установах (відділеннях) охорони здоров’я зараховується до стажу роботи в подвійному розмірі.

Це передбачено статтею 60 Закону України “Про пенсійне забезпечення”. Але ця норма з’явилася в Законі лише 2003 року, а 2004 року вже вийшов новий закон, і ця норма тепер діє лише частково.

Про підтверджуючі документи

Тут важливо розуміти, коли саме ви пішли на пенсію, чи можете документально підтвердити, що працювали не просто у лікарні, а у відповідному відділенні. І важливо, у який саме період працювали з небезпечними захворюваннями – до чи після змін у законодавстві.

За сприятливого збігу обставин такі періоди роботи до 2004 року можуть бути зараховані до стажу у подвійному розмірі. Але, починаючи з 1 січня 2004 року, цей стаж у жодному разі не подвоюється, а вважається рік у рік.

Щодо збільшення вашої пенсії, то це не обов’язково було пов’язано з переглядом стажу. Можливо, це було якесь планове підвищення, наприклад індексація.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні