П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаПенсійна справаПризначення пенсії: як приватному підприємцю підтвердити стаж?

Призначення пенсії: як приватному підприємцю підтвердити стаж?

Этот материал также доступен на русском языке
Перед виходом на пенсію багато хто починає задумуватися про те, як підтвердити свій страховий стаж і отримувати гідні виплати. Трудова книжка підприємця не може використовуватись для підтвердження страхового стажу.

Як бути в такій ситуації – розповіли юристи.

Основним місцем роботи фізичної особи-підприємця є здійснювана ним підприємницька діяльність. Однак, через відсутність нормативного акта, що регулює порядок здійснення записів у трудовій книжці підприємця, вона не зможе використовуватись як підтвердження стажу. Документом, що підтверджує ведення бізнесу, що базується на приватній власності (за період до 1 травня 1993 року) є довідка з Пенсійного фонду України про сплату страхових внесків. Період провадження фізособою підприємницької діяльності (крім підприємців на спрощеній системі оподаткування) з 1 липня 2000 року підтверджується довідкою з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Трудовий стаж підприємців на спрощеній системі оподаткування до 1 січня 2004 року підтверджується:

  • спеціальним торговим патентом
  • довідка про сплату страхових внесків
  • свідоцтвом про сплату єдиного податку (ЄН)
  • патентом про сплату фіксованого розміру прибуткового податку

З 01.01.2004 підприємницька діяльність зараховується до трудового стажу на підставі довідки з бази даних реєстру застрахованих осіб за інформацією відділу персоніфікованого обліку.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, як докупити пенсійний стаж.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні