Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк допомогти організму при запорі?

Як допомогти організму при запорі?

Этот материал также доступен на русском языке
Запор – проблема делікатна, тому за медичною допомогою пацієнти звертаються рідко.

До закрепів можуть призводити неправильне харчування, малорухливий спосіб життя, цукровий діабет, нестача гормонів щитовидної залози, депресія, розсіяний склероз.

Налагодити роботу шлунка не завжди просто, але можуть допомогти деякі рекомендації. Якщо після цього нічого не зміниться, слід звернутися до лікаря.

1. День починайте зі щільного сніданку. Оптимальним для відвідування туалету вважається час через 15-30 хвилин після їди.

2. Відвідуйте туалет в один і той же час, таким чином ви привчите кишечник до нормального стільця.

3. Робіть масаж для активізації кишкової моторики – погладжуйте долонею живіт 40-50 разів за годинниковою стрілкою до та під час відвідування туалету. Якщо не допомагає, спробуйте імітувати їзду велосипедом, а також тренувати м’язи живота: вдихнути повітря, втягуючи живіт, а потім, видихаючи, «викинути» живіт уперед.

4. Налагодьте режим харчування: ви повинні їсти 3-4 рази на день, а також вживати 1,5-2 літри рідини на добу (включаючи чай, рідкі страви та мінеральну воду), якщо немає протипоказань. Склянка води або соку вранці натщесерце нерідко має послаблюючий ефект. За рекомендацією лікаря можна також використовувати мінеральну воду.

5. Включіть до раціону достатню кількість клітковини – не менше 400 грамів фруктів та овочів на добу. Стимуляції випорожнень може сприяти і вживання кисломолочних продуктів, сухофруктів, олії, кави. А ось білі крупи, такі як рис, манка та макаронні вироби, пацієнтам із запорами слід обмежити.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні