Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яПідвищена пітливість: як розпізнати, де норма, а де патологічний стан

Підвищена пітливість: як розпізнати, де норма, а де патологічний стан

Этот материал также доступен на русском языке
У спеку кожна людина потіє. Але іноді пітливість може сигналізувати про серйозне захворювання.

Коли пітливість є захисною реакцією?

Пітливість – це захисна реакція організму і від перегріву, і від переохолодження. Однак надмірна пітливість – гіпергідроз – може проявлятися не тільки в спеку, а й за різних емоційних переживань, шокових станів, підвищення температури тіла, вживання алкоголю, гарячих напоїв.

Наслідується гіпергідроз не часто, здебільшого з’являється в підлітковому віці, коли відбувається гормональна перебудова. Крім того, його можуть спровокувати деякі неврологічні, часті інфекційні чи ендокринологічні захворювання.

Діагностуємо хворобу по руках

Як розпізнати де норма, а де патологічний стан? Якщо людина протягом дня постійно потіє чи страждає від того, що руки завжди вологі — холодно на повітрі чи тепло — і шкіра на долонях біла, ніби їх довго тримали у воді, це означає, що у неї зі здоров’ям щось не те .

Сильно пітніють люди з надмірною вагою тіла, задишкою, які страждають на серцево-судинні захворювання, але це не вважається гіпергідрозом.

Які хвороби супроводжує пітливість?

Патологічне потовиділення зі специфічним різким запахом може супроводжувати цукровий діабет, онкологічні недуги, захворювання шкіри, плеврит і двостороння пневмонія.

При надмірному потовиділенні слід звертатися до лікаря-дерматовенеролога, який, зібравши анамнез, з’ясує, з яким органом пов’язаний патологічний процес, і направить до фахівця для лікування.

Якщо виявиться, що гіпергідроз на початковій (І, ІІ) стадії, порадить застосовувати медичні антиперспіранти, спеціальні спреї, пасти, мазі.

Що таке ботулотоксин?

Для тяжкохворих є ефективніший метод — обколювання ділянки пітливості ботулотоксином, який блокує потову залозу на чотири-шість місяців. Він не шкідливий для організму, проте таку процедуру слід робити регулярно.

Нерідко має значення і те, чим людина ховається вночі або одягається. У спеку потрібно ретельно дотримуватись правил гігієнічного догляду за тілом, носити комфортний одяг, виготовлений не з синтетичної тканини, а з бавовни, льону.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, що зменшить пітливість ніг.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні