П’ятниця, 3 Травня, 2024
ГоловнаЗдоров'яКому категорично не можна засмагати на сонці?

Кому категорично не можна засмагати на сонці?

Этот материал также доступен на русском языке
Під дією сонячних променів активно виробляється вітамін D, покращується робота імунної системи, а при хронічних захворюваннях саме такий ефект найбажаніший. То чому засмагати можна не всім?

Справа в тому, що ультрафіолет дійсно посилює роботу імунної системи, втім організм повинен поступово звикати до цього процесу. Тоді під впливом сонячних променів в організмі виробляється вкрай необхідний вітамін D – це він сприяє підвищенню роботи імунної системи, м’язової, нормалізації стану судин, шкіри, відповідає за розвиток та зростання кісткової тканини. Однак проблема в тому, що люди часто не знають міри, а вийшовши один раз на сонце, прагнуть відразу ж придбати бажаний бронзовий відтінок шкіри і лежать під палаючим проміннями!

У той час як для продукування необхідної людині добової дози вітаміну D достатньо побути на сонці протягом 15-20 хвилин із відкритими ділянками тіла.

Серцево-судинні захворювання та сонце

Що ж відбувається в організмі, коли людина знаходиться на сонці довше за цей час? Виникає серйозна загроза здоров’ю передусім людей із серцево-судинними хворобами. Адже під дією сонячних променів організм відчуває перегрів та посилене потовиділення, тому судини та серце починають працювати з перевантаженням, можуть розвинутися процеси згущення крові. Йдеться про пряму загрозу для здоров’я та життя людини (зокрема, про небезпеку тромбоутворень, розвиток інсульту).

Коли засмага може загрожувати онкологією?

При цукровому діабеті та варикозній хворобі тривале перебування на сонці може запустити схожі за результатами небезпечні механізми. Проблема в тому, що при цих захворюваннях відбувається порушення трофіки (живлення) шкіри, а потім повільніше утворюється меланін (захищає шкіру та підшкірну клітковину), опромінення можуть випробувати глибинні шари шкіри. Це означає, що можуть бути запущені процеси переродження клітин (мова про розвиток онкологічних захворювань).

Небезпечно перебувати на сонці дітям та жінкам протягом певних періодів. До п’ятирічного віку шкіра у дітей вкрай ніжна, захисний бар’єр ще працює не на повну силу, тому достатньо 15 хвилин, щоб одержати опік. Але це не найбільша небезпека. Оскільки в організмі виробляється ще мало меланіну, ультрафіолет діє на так званий паростковий шар шкіри (глибокий), саме на цьому рівні відбувається розподіл клітин. Якщо ж цей процес буде порушено, це дуже небезпечно для майбутнього здоров’я дитини.

Кому не можна засмагати на сонці і чому

А у жінок у певний період виникають раптові зміни гормонального фону (вагітність та менопауза) — саме ця система безпосередньо впливає на діяльність всього організму. Тому в такі періоди, насамперед, порушується робота імунітету, у посиленому ритмі працюють серце і судини, а інсоляція та опромінення становлять загрозу не тільки з боку перегріву або удару по серцю — йдеться про ризик виникнення сильних кровотеч, появу на шкірі пігментних плям та навіть злоякісних утворень.

Джерело: Сільські Вісті

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні