Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк розпізнати, яких вітамінів нам не вистачає?

Як розпізнати, яких вітамінів нам не вистачає?

Этот материал также доступен на русском языке
Нестачу тих чи інших вітамінів найчастіше можна розпізнати самому, не вдаючись до допомоги лікарів та дорогих аналізів.

Яких вітамінів нам не вистачає?

Організм відчуває нестачу вітаміну А, якщо: у вас знизився апетит, виникли проблеми зі зором, ви частіше хворієте на застуди, часто з’являються мозолі.

Причина: в раціоні занадто мало жирів, оскільки вітамін А засвоюється лише за їх допомогою. Їжте більше жовто-жовтогарячих овочів та фруктів, жирну рибу, вершкове масло, молоко. Найбільше вітаміну А в моркві, петрушці, шпинаті.

Вам не вистачає вітамінів групи В, якщо: ви страждаєте на безсоння, з’явився неприємний запах з рота, лупа, часто паморочиться і болить голова, мучать запори.

Причина: недолік клітковини, через що виникли проблеми з кишечником. А збій у роботі шлунка викликає дефіцит цих вітамінів. Їжте більше хліба з борошна грубого помелу, овочів та горіхів, м’яса, риби, бобових. Найбільше вітамінів групи В у пивних дріжджах, пророслих зернах пшениці, висівках та печінці.

Недостатньо вітаміну С, якщо: ви курите, швидко втомлюєтеся, часто з’являються синці і довго не гояться подряпини, мало їсте, але при цьому виправляєтеся.

Причина: шкідливі звички та нестача сну. Вітамін С міститься в ківі, броколі, шпинаті, шипшині. Найбільше вітаміну С у полуниці, чорній смородині, щавлі.

Відчувається нестача вітаміну D, якщо: ви стали дратівливі, псуються зуби, болять суглоби.

Причина: відсутність сонця, оскільки вітамін D виробляється тільки під його променями. Нестача цього вітаміну може спровокувати погане засвоєння кальцію. Найчастіше гуляйте, їжте жовтки, печінку та морепродукти. Найбільше вітаміну D у риб’ячому жирі.

Ви відчуваєте нестачу вітаміну К, якщо: при порізах кров довго не зупиняється, з’явилися симптоми діабету.

Причина: погана робота шлунка та збої в освіті та виведенні жовчі. Це можуть спровокувати газовані напої, алкоголь, антибіотики, заспокійливі засоби. До раціону потрібно включити шпинат, крес-салат, брюссельську капусту, банани, авокадо, ківі, висівки та злаки. Найбільше вітаміну К у білокачанній та цвітній капусті та листовому салаті.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні