Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яУ МОЗ розповіли, чи можна отримати правець від подряпини

У МОЗ розповіли, чи можна отримати правець від подряпини

Этот материал также доступен на русском языке
Війна - ідеальне середовище для поширення правця. Це небезпечне інфекційне захворювання, яке не передається від людини до людини, проте їм можна заразитися через пошкодження шкіри.

Бактерії, що викликають правець, живуть у ґрунті, пилу та кишечнику тварин. Інфікуватися можна навіть через крихітну подряпину, але ймовірність значно вища після отримання глибоких ран (порізів ножем, укусів тварин, травмування уламком деревини або проколів цвяхом тощо).

Смертність від правця сягає 70%.

Симптоми правця

Збудник правця потрапляє в організм людини через кров. Токсини, що виділяють бактерії, вражають нервову систему. Симптоми правця виникають приблизно через тиждень після зараження, але можуть з’являтися і в проміжку між 3 днями та 3 тижнями. Найпоширенішим симптомом правця є стиск щелеп. Стовпняк також проявляється такими симптомами, як:

  • головний біль;
  • дратівливість та тривожність;
  • підвищена пітливість та підвищення температури;
  • прискорене серцебиття та зростання кров’яного тиску;
  • скутість м’язів (щелепа, шиї та рук, ніг або живота), спазми м’язів обличчя;
  • проблеми з ковтанням.

Якщо інфікована людина вчасно не отримує медичної допомоги, правець може призвести до смерті від удушення.

Для лікування правця, а також дифтерії, сказу та ботулізму вводять готові антитіла до збудника, які містяться в сироватці або імуноглобуліні. Дія таких препаратів на організм людини набагато важча від дії вакцини. Але це рятує життя.

Профілактика правця

Найкращим способом захисту від правця є вакцинація. Згідно з Національним календарем профілактичних щеплень, дитина отримує вакцину від правця в 2, 4, 6 та 18 місяців. У 6 та 16 років потрібна ревакцинація. Втім, імунітет не зберігається на все життя, тому кожні 10 років – у 26, 36, 46, 56, 66 та далі – ревакцинацію треба повторювати.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні