П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯк не пропустити інсульт та розпізнати його за першими ознаками?

Як не пропустити інсульт та розпізнати його за першими ознаками?

Этот материал также доступен на русском языке
Дуже важливо пам'ятати, що кожен четвертий мікроінсульт протягом 72 годин закінчується великим інсультом.

На жаль, ранні ознаки інсульту часто залишаються непоміченими.

Втрата зору – повна або тимчасова

Буває так. Жінка засліпіла на одне око. Звернулась до офтальмолога, пройшла курс лікування, але зір не відновився. Пізніше виявилося, що втрата зору була провісником інсульту і через місяць її паралізувало.

А буває і так: чоловік дорогою на роботу на 30 секунд втратив зір. Навколо все стало темним, і він злякався, що осліп. Коли здатність бачити повернулася, то предмети та люди стали двоїтися в очах. Лікар у поліклініці поставив діагноз “вертиго” – проблема з балансом. Насправді чоловік переніс мікроінсульт – один із кров’яних згустків тимчасово блокував доступ крові до мозку. Він упав вранці наступного дня у ванній кімнаті, і його паралізувало.

АРТИКУЛЯЦІЯ

Якщо людина раптово почала говорити менш розбірливо, «ковтаючи» закінчення, це може бути ранньою ознакою інсульту. Не варто списувати це на втому чи стрес. Не ігноруйте симптоми, а вирушайте до поліклініки чи лікарні – це може врятувати ваше життя та працездатність.

СИЛЬНЕ ЗАПАМАРОЧЕННЯ

Сильне запаморочення, головні болі, які не знімаються таблетками і не проходять після сну, – все це симптоми інсульту, що наближається.

ФАКТОРИ РИЗИКУ

Це куріння, підвищений кров’яний тиск, надмірна вага. Цукровий діабет збільшує ризик інсульту. Діабетикам слід регулярно вимірювати тиск та відвідувати лікаря.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні