Вівторок, 23 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яСкільки ягід можна їсти за добу без шкоди для здоров'я

Скільки ягід можна їсти за добу без шкоди для здоров’я

Этот материал также доступен на русском языке
Сезон ягід розпочався: на нас чекають полуниця, малина, черешня, смородина, чорниця, лохина... Треба встигнути запасатися вітамінами на всю зиму. Але як дотриматися норми і не нашкодити собі?

Кандидат наук, член Європейської асоціації алергологів та клінічних імунологів, алерголог-імунолог Дар’я Жукова розповіла, скільки фруктів та ягід може з’їдати доросла людина та дитина.

Як зазначається, добова доза для дорослої людини становить 400 грамів, якщо говорити стосовно полуниці — 10–16 великих ягід. Для дітей від року до трьох років добова доза – до 8 великих ягід.

Але варто врахувати наявність алергії на червоні ягоди, вони можуть призводити до анафілактичних станів через гістамін, що міститься в них. На темні ягоди, такі як лохина, чорниця, чорна смородина, алергічні реакції розвиваються дуже рідко.

Симптомами алергії (анафілаксії) можуть бути

  • почервоніння та висип на шкірі,
  • шкірний свербіж,
  • набряк і свербіж у ротовій порожнині,
  • нудота,
  • блювота,
  • діарея,
  • болі в животі.

Як правило, симптоматика виникає протягом години після вживання ягід, що дозволяється за кілька годин. Але такі стани можуть бути небезпечними, тому з раціону краще виключити причинно-значущі ягоди.

“Анафілаксії на полуницю, малину, а також персики, абрикоси, що виявляються, крім шкірних симптомів, вираженою загальною слабкістю аж до втрати свідомості, колапсом, бронхоспазмом, і можуть загрожувати життю “, – попередила алерголог.

Нагадаємо, ми розповідали про 5 продуктів, які зменшують запалення дихальних шляхів та лікують астму.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні