Субота, 20 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі симптоми вказують на наявність у організмі тромбів?

Які симптоми вказують на наявність у організмі тромбів?

Этот материал также доступен на русском языке
Тромби є згустками крові, що згорнулася. Якщо вони перебувають у нормі, є захистом при подряпинах та інших ранах: кров згортається, тромб зупиняє кровотечу з пошкодженого капіляра чи вени. А потім, виконавши завдання, протягом кількох годин чи днів благополучно розпадається та зникає. Але іноді все може піти не за планом.

У чому небезпека тромбів?

Тромби можуть з’являтися усередині вен. Такий стан називається тромбозом. Частіше він вражає ноги, особливо якщо ви ведете сидячий спосіб життя. Але в зоні ризику може бути будь-яка частина тіла. Якщо такий згусток крові відірветься, він потрапить у загальний кровообіг і може закупорити судини в серці, мозку чи легенях. Це смертельно небезпечна ситуація, яка може призвести до серцевого нападу, інсульту або тромбоемболії легеневої артерії – зупинки роботи легень. Тому дуже важливо знати симптоми, якими виявляють себе тромби.

Симптоми, що вказують на тромбоз

  1. Набряклість у нозі чи руці

Набряк може виникнути в тому місці, де безпосередньо закупорилася судина, так і поширитися на всю кінцівку. Причому страждає в цьому випадку лише одна рука чи нога – та, в судинах якої розташований передбачуваний тромб.

  1. Судоми ніг

Регулярні судоми можуть бути ознакою порушення кровообігу. Викликати його можуть навіть тромби.

  1. Раптові болі в нозі

Це один із основних симптомів тромбозу глибоких вен. Часто біль у ділянці литкового м’яза, різкий або пульсуючий, — чи не єдина ознака гострого порушення кровообігу.

  1. Зміни кольору шкіри

Тромб ускладнює нормальну циркуляцію крові. В результаті частина кровоносних судин виявляються переповненими кров’ю, а частина, навпаки, страждає від її нестачі. Це може виявлятися змінами кольору шкіри: на окремих ділянках ураженої кінцівки вона червоніє або стає синюшною, на інших, навпаки, блідне.

  1. Немотивовані напади нудоти чи блювоти

Якщо вас нудить регулярно, це може бути симптомом тромбозу мезентеріальних судин, що забезпечують кров’ю різні відділи кишечника. Допустити стан можна, якщо блювання з’являється, але не приносить полегшення, і вас продовжує нудити.

  1. Біль в животі

Вона також може бути ознакою закупорки мезентеріальних судин. Особливо якщо живіт ниє майже постійно, а біль посилюється після їжі. Також серед непрямих ознак тромбозу можна назвати діарею та здуття живота.

Якщо у вас є хоч один симптом тромбозу, обов’язково зверніться до лікаря за допомогою. Лікар проведе огляд і при необхідності відправить до вузького спеціаліста – флеболога чи судинного хірурга. Лікування залежатиме від того, де саме знаходиться тромб і наскільки високий ризик, що він може відірватись. Один з варіантів – вам запропонують носити компресійні панчохи, щоб знизити набряк та біль та не дозволити згустку збільшитись у розмірах.

Можуть також знадобитися ліки: тромбоемболітики (вони розчиняють кров’яні згустки) та антикоагулянти (зменшують згортання крові та не дають утворюватися новим тромбам). Крайній захід – хірургічна операція.

Слідкуйте за своїм здоров’ям і не будьте легковажними!

Нагадаємо, раніше ми розповідали, які спеції та трави корисні для здоров’я серця.

Джерело: lhealth.info

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні