П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЧому дружині військовослужбовця не дають пільги?

Чому дружині військовослужбовця не дають пільги?

Этот материал также доступен на русском языке
Наявність права на пільги з оплати за користування житлом та комунальними послугами у члена сім'ї військовослужбовця розглядається фахівцями соцзахисту окремо у кожному конкретному випадку.

«У мене є низка питань, на які хочу отримати відповіді. Справа в тому, що я звертався до місцевого управління соціального захисту, а потім і до Міністерства соцполітики щодо надання пільг на електроенергію члену сім’ї пільговика (військовослужбовця, який став інвалідом внаслідок проходження військової служби). Моїй дружині відмовляють у пільзі, посилаючись на законодавчі норми, з якими я не погоджуюся, і ось чому.

1. Я вважаюсь особою з інвалідністю, а мене прирівнюють до військовослужбовця. Особам з інвалідністю пільги не обмежують, а військовослужбовцям пільги обмежили.

  1. За Законом «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» 50-відсоткова знижка на оплату комунальних послуг надається військовослужбовцям з інвалідністю та членам їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні.
  1. У Постанові Кабміну №409 сказано, що пільгова норма споживання електроенергії надається на сім’ю, що складається з однієї особи, та додатково на кожного іншого члена сім’ї. Про яких інших членів сім’ї йдеться? І чи має право на таку пільгу моя дружина (її пенсія – 3005 гривень)?

П. Мартинюк, м. Хмельницький».

Ми уважно вивчили відповіді, які надали офіційні органи. І пропонуємо разом розібратися з питаннями, які вас цікавлять.

  1. Якщо ви користуєтеся соціальними гарантіями як військовослужбовець, то відповідно до вас будуть застосовуватися норми Закону «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», де йдеться, зокрема, і про військовослужбовців з інвалідністю. Щодо осіб з інвалідністю загального захворювання, на яких поширюється дія Закону «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», то пільги на оплату комунальних послуг для них не передбачені. При цьому, органи місцевого самоврядування можуть встановлювати додаткові пільги малозабезпеченим особам з інвалідністю за рахунок коштів місцевих бюджетів.
  1. За Законом «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей» № 2011-XII від 20 грудня 1991 року (у редакції від 13.04.2022 р.) військовослужбовцям, а також звільненим з військової служби, які стали особами з інвалідністю внаслідок проходження військової служби, надається 50-відсоткова знижка плати за користування житлом (квартирної плати) та плати за комунальні послуги (водопостачання, газ, електрика, тепло та інші послуги) у межах соціальних норм. Така ж знижка надається членам їхніх сімей, які перебувають на їхньому утриманні.

І тут важливим є трактування фрази «членам їхніх сімей, які перебувають на їх утриманні». Пояснення викладено у Рішенні Конституційного Суду (КС) №5-рп/99 від 3 червня 1999*.

Член сім’ї, який перебуває на утриманні військовослужбовця, – це людина, яка знаходиться на повному утриманні військовослужбовця або отримує від нього допомогу, яка є постійним та основним джерелом засобів для існування. Зокрема, це людина, яка не має власних доходів, або людина, чия пенсія чи інший сукупний середньомісячний дохід не перевищує офіційно встановлений рівень малозабезпеченості (законодавчо встановленого прожиткового мінімуму).

  1. У Постанові Кабміну «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування» №409 від 6 серпня 2014 року (із змінами від 10.11.2021 р.) справді йдеться про інших членів сім’ї. І тут ми знову повертаємось до Рішення КС №5-рп/99.

При визначенні права на комунальні пільги судовий орган розділив членів сім’ї військовослужбовців на дві групи:

  • перша – це дружина (чоловік) та їх прямі родичі – діти та батьки;
  • друга — інші особи, які постійно проживають із пільговиками та ведуть спільне господарство. До таких осіб належать не тільки близькі родичі (рідні брати, сестри, онуки), а й інші родичі або особи, які не перебувають з пільговиком у безпосередніх родинних зв’язках:
  • брати, сестри дружини (дружина);
  • неповнорідні брати і сестри (кровні родичі, які мають один спільний біологічний батько);
  • вітчим, мачуха;
  • опікуни, піклувальники, пасинки, падчерки та інші особи.

Обов’язковою умовою для визнання їх членами сім’ї, крім факту спільного проживання, має бути ведення спільного господарства, тобто наявність загальних видатків, загального бюджету тощо.

***

Підведемо підсумок

Наявність права на пільги з оплати за користування житлом та комунальними послугами у члена сім’ї військовослужбовця розглядається фахівцями соцзахисту окремо у кожному конкретному випадку. Вашій дружині у наданні пільгової норми споживання електроенергії відмовили: розмір її пенсії 3005 гривень, тобто більший за прожитковий мінімум для непрацездатних. На цей час такий показник становить 1934 гривні, а з 1 липня збільшиться до 2027 гривень. Якщо ви не погоджуєтесь з рішенням соціальних служб, маєте право звернутися до суду.

* Рішення КС про офіційне тлумачення поняття «член сім’ї» стосовно Законів «Про соціальний та правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей», «Про міліцію», «Про пожежну безпеку».

Ольга Новікова

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні