Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому жовтіє і опадає листя у дрібнолистого фікусу: названі причини

Чому жовтіє і опадає листя у дрібнолистого фікусу: названі причини

Этот материал также доступен на русском языке
Фікус дарує справжнє свято, прикрашаючи будинок своїм смарагдовим глянсовим листям. Але буває так, що вони жовтіють та опадають.

Неправильний полив

Ця найчастіша помилка квітникарів, через яку листочки дрібнолистого фікуса (фікуса Бенджаміна) можуть пожовтіти і потрапити. Для кожної конкретної рослини слід розрахувати норму води, необхідну їй. Це залежатиме від віку, розміру фікуса, його різновиду та умов зростання.

Через надмірне поливання рослина може захворіти і її коріння почнуть гнити. Нестача рідини небезпечна тим, що фікус намагатиметься зберегти вологу в корінні та стеблі і скине листя як не найважливіший елемент. Через 5-6 поливів квітка відновиться, але нова крона зазеленіє на ньому нескоро.

Щоб визначити правильний час поливу, потрібно оцінювати вологість ґрунту. Їй потрібно дати підсохнути на 1,5 см у молодих рослин та до 3 см у дорослих. Вода має бути м’якою, відстояною, кімнатної температури.

Недотримання температурного режиму

Квітка добре почувається при стандартній кімнатній температурі 20-25 градусів. Якщо температура переходить нижню межу, відбувається переохолодження коренів, як наслідок, листя починає сохнути, жовтіти і опадати. Якщо станеться сильне зниження температури, деревце загине.

Низька вологість повітря

Фікус Бенджаміна, як і широколистий фікус, не переносить сухого повітря. Щоб зволожити повітря, можна просто обприскувати квітку з віддаленої відстані. Або неподалік квіткових горщиків поставити зволожувач повітря.

Недотримання правил пересадки фікуса

Пересадка повинна виконуватись раз на два роки. За цей час коренева система повністю обплітає земляну грудку, і рослині знадобиться ємність більшого розміру, в якій вона продовжить розвиватися. Пересадка повинна проводитися способом перевалки, при цьому корінці не повинні пошкоджуватися.

Виснаження ґрунту

виникає у разі, якщо тривалий час не проводилася пересадка. Рослина потрібно обов’язково підгодовувати спеціальними добривами. Також рекомендується досипати в горщик з фікусом свіжий живильний ґрунт.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чому не цвіте кімнатний гібіскус.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні