П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'я«Доступні ліки» під час війни: як і де їх можна отримати

«Доступні ліки» під час війни: як і де їх можна отримати

Этот материал также доступен на русском языке
Через військову агресію Росії та спричинені війною стреси, погіршення побутових умов, багато українців стикаються з загостренням старих та появою нових хвороб, зазнають негативних наслідків впливу на психічне здоров'я.

В Україні працює програма «Доступні ліки», завдяки якій пацієнти можуть отримувати їх безоплатно або з невеликою доплатою. Так, до програми «Доступні ліки» входять лікарські засоби проти серцево-судинних захворювань, діабету І типу (інсулінозалежний) та ІІ типу, бронхіальної астми, розладів психіки та поведінки, епілепсії, нецукрового діабету, а також препарати для профілактики інфарктів та інсультів.

Про це повідомляє прес-служба МОЗ.

Якщо пацієнту потрібні ліки проти серцево-судинних захворювань, бронхіальної астми, цукрового діабету II типу, йому необхідно звернутися:

  • до свого лікаря, з яким укладено декларацію та є зв’язок;
  • до іншого сімейного лікаря (якщо ви змушені були змінити місце проживання), терапевта або педіатра, з яким декларації немає.

Адже первинна допомога для ВПО надається у повному обсязі. Лікар проведе огляд, діагностику, призначить необхідне лікування, зокрема медикаментозне. Якщо необхідні ліки через розлади психіки та поведінки – слід звертатися до психіатра, епілепсії – до психіатра чи невролога.

Якщо пацієнту слід прописати першу схему лікування інсуліном, це робить лікар-ендокринолог. Зміни до схеми вносить також він. А після затвердження схеми виписувати рецепти на інсуліни може й сімейний лікар.

Проти нецукрового діабету перший рецепт повинен виписати також лікар-ендокринолог, за повторним рецептом можна звертатися до лікарів, які надають первинну медичну допомогу. Далі – лікар виписує власне рецепт на потрібні пацієнтові ліки. Це може бути як електронний, і паперовий рецепт. З цим рецептом пацієнт може звернутися до аптеки, що має договір з НСЗУ на відпустку ліків, та отримати безкоштовні препарати.

Знайти найближчу аптеку можна за телефоном 16-77 (контакт-центр НСЗП).

Нагадаємо, раніше ми розповідали, чи приймають аптеки рецепти на доступні ліки.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні