Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЧому не цвіте кімнатний гібіскус: вивчаємо вимоги китайської троянди

Чому не цвіте кімнатний гібіскус: вивчаємо вимоги китайської троянди

Этот материал также доступен на русском языке
Багато любителів домашніх квітів скаржаться, що гібіскус не хоче цвісти. Начебто і підходяща грунт і ємність відповідає обсягу кореневої системи, але бутони не поспішають зав'язуватися.

Місце та освітлення

Гібіскус – рослина світлолюбна. Поставте його біля вікна або у будь-якому іншому добре освітленому місці. Також не забувайте, що гібіскус росте дуже швидко і досягає досить великих розмірів. У невеликій кімнаті можуть виникнути проблеми з його розміщенням: ця квітка не любить тісноти.

Температура

Оптимальна температура для китайської троянди у літній період – 20-22 градуси. Взимку температуру слід знижувати до 14-16 градусів. Зниження температури в зимовий період позитивно позначиться на майбутньому цвітінні гібіскусу. Якщо ж у вас немає можливості утримувати квітку в умовах зниженої температури, не турбуйтеся – китайська троянда може рости взимку і при кімнатній температурі.

Вологість повітря

Гібіскус потребує частого обприскування, оскільки квітка дуже любить підвищену вологість. Якщо утримувати гібіскус в кімнаті з сухим повітрям, то висока ймовірність того, що квіти не зможуть повністю розкритися. Обприскування слід проводити максимально акуратно – вода не повинна попадати на квітки, інакше бутони покриються плямами та обпадуть.

Для підвищення вологості можна використовувати піддон із керамзитом або галькою, наповнений водою. Але пам’ятайте, дно горщика не повинно торкатися води.

Полив

Гібіскус любить вологу. Поливати його потрібно рясно, щоб земля в горщику повністю просочилася водою. Але й надто часто поливати китайську троянду не варто – верхній шар землі має встигнути підсохнути. Восени та взимку полив має бути помірним, приблизно через 2-3 дні після того, як просохне верхній шар. Для поливу краще використати відстояну м’яку воду кімнатної температури.

Підживлення та добрива

Підживлення грає велику роль у догляді за кімнатним гібіскусом. Важливо не перестаратися з добривами. Весною, коли гібіскус готується пуститися в зріст, варто підгодувати його калійно-фосфорним добривом. Для решти добрив оптимальним часом буде літо, коли квітка росте найбільш активно. А от від азотовмісних добрив краще відмовитися – гібіскус їх не дуже любить.

Обрізка

Формуючу обрізку необхідно робити щороку, лише за цієї умови китайська троянда порадує своїм цвітінням. Щоразу після цвітіння кінчики пагонів потрібно підрізати, тоді в зріст підуть бічні пагони, на яких у свою чергу формуватимуться бутони. Врахуйте, що у гібіскуса квіти з’являються лише на молодих втечах, тому кожна втеча, що не підрізає вчасно, – ще одна квітка, якої ви не дорахуєтеся на наступний рік.

Ранньою весною дуже корисно прищипнути всі втечі – у тому числі і молоді. Хоча проводити обрізку кімнатного гібіскуса можна протягом усього року – це йому не шкодить.

Пагони, які ростуть паралельно основному стволу (вони називаються «дзижки»), обов’язково потрібно обрізати. Так само, як і ті гілки, що ростуть усередину крони. Не хвилюйтеся за квітку, регулярне обрізання йде йому тільки на користь, забезпечуючи здоровий ріст і цвітіння.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні