П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧому виникає позіхання та про які хвороби воно може попереджати?

Чому виникає позіхання та про які хвороби воно може попереджати?

Этот материал также доступен на русском языке
Вчені довели, що за своє життя здорова людина позіхає близько 250 тисяч разів. Позіхаєш - значить, хочеш спати. Так ми звикли вважати. Проте це не завжди так. То що відбувається в нашому організмі, коли ми позіхаємо?

Позіхання – найкращий антидепресант

Позіхання – це мимовільний дихальний рух, у якому поліпшується кровопостачання. Оскільки воно складається з вдиху та видиху, то в організм потрапляє більша кількість кисню, а кількість вуглекислого газу, навпаки, зменшується. Таким чином, мозок активізується та ненадовго покращує роботу.

Отже, позіхання для організму – це міні-зарядка, що триває в середньому шість секунд. Тобто цей процес є своєрідним рятівником. Тільки за кілька секунд людина частково підбадьорюється і має сили працювати довше.

А ще — це антидепресант, бо має заспокійливий ефект під час хвилювання. Найбільше ми позіхаємо вранці та ввечері… До вечора мимовільний дихальний рух виникає через сонливість. І може тривати кожні дві хвилини, доки людина не ляже спати. А ранковий зів – це сигнал того, що організм прокидається.

До речі, цей процес — часте явище і у задушливих приміщеннях або під час роботи за комп’ютером. Адже саме тоді організму не вистачає кисню.

Виникає позіхання також від перегріву чи переохолодження. Якщо ж людина позіхає занадто часто без видимих ​​причин, це може бути показником того, що в організмі є внутрішні проблеми.

Про які хвороби попереджає позіхання?

Так, дуже часте позіхання спостерігається при різних недугах. Наприклад, при порушенні роботи серцево-судинної або ендокринної систем, мозкового кровообігу, кисневому голодуванні мозку. А також при мігрені, розсіяному склерозі, вегетосудинної дистонії або навіть перед непритомністю.

До речі, всім відомо, що позіханням можна «заразитися». Хтось позіхнув поряд, і ти вже не можеш утриматись. Чому це відбувається? Це зумовлено наслідувальним рефлексом. Між іншим, дослідження доводять, що емоційно близькі та рідні люди, швидше, переймають це один від одного. Такий ефект спостерігається майже у 100% випадків. Причому люди позіхають за компанію не лише тоді, коли це робить хтось поряд. Такий процес може виникнути і при перегляді фото, на яких позіхають або навіть при згадці про цей процес.

Впевнені, що читаючи статтю, ви теж позіхнули.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про кращі продукти для зміцнення кісток і суглобів.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні