Четвер, 18 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЗастосування йоду в саду та городі: підживлення та захист рослин

Застосування йоду в саду та городі: підживлення та захист рослин

Этот материал также доступен на русском языке
Йод – життєво необхідний елемент, який допомагає не лише позбутися хвороб та шкідників, а й збільшити врожайність ягід та овочів у рази.

Підживлення із йоду для високого врожаю

Так, наприклад, обприскування малини та суниці по зав’язі розчином йодистого калію в концентрації 2-3 г на 10 л води (5-6 л на погонний метр насаджень) удвічі підвищує вміст йоду, а отже, і плодів буде значно більше.

Збільшується врожай не лише фруктів, а й овочевих культур. Наприклад, якщо обприскати картоплю в період зав’язування бульб 0,1-відсотковим розчином йодистого калію, то засіки у льоху суттєво поповняться. До того ж бульби краще зберігатимуться — майже не гниють і довше не проростають.

Розчин йоду для капусти

40 крапель йоду розводяться у відрі води, розчином, що вийшов, поливається капуста на самому початку формування качанів. На одну рослину повинен йти приблизно літр розчину.

Лікування фітофторозу

Уражені рослини обробляють двічі на день протягом 10-12 днів. Для цього використовується 10 літрів води, літр сироватки, 40 крапель йоду та одна столова ложка перекису. При тяжкій стадії захворювання рослин обприскування можна проводити тричі на день.

Йод для огірків – лікування несправжньої борошнистої роси

Для обробки йодом огірків беруть 10 крапель йоду розводяться в 9 літрах води, отриманий розчин додається літр знежиреного молока. Цією сумішшю рясно обприскуються уражені батоги огірків. Також можна кілька разів полити огірки йодом: на етапі культивування та при висадженні розсади огірків у ґрунт. Це забезпечить додатковий захист від хвороб.

Йод та плодова гнилизна дерев

10 крапель йоду на 10 літрів води, розчином обприскуються дерева протягом місяця до збору врожаю. Через 3-4 дні після першого сеансу рекомендується повторити процедуру.

Нагадаємо, раніше ми розповідали, з якими хворобами допоможе впоратися йодна сітка.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні