П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДомашня енциклопедія«Енергетичні вампіри»: дієтолог назвав продукти, що спричиняють втому

«Енергетичні вампіри»: дієтолог назвав продукти, що спричиняють втому

Этот материал также доступен на русском языке
Багато знайома ситуація, коли після щільного обіду раптово з'являється почуття втоми. Тому ми часто думаємо про післяобідній сон. Буває, що сил не додається навіть після сніданку, хоча день лише починається.

Найчастіше ми недооцінюємо вплив їжі на наше самопочуття. Виявляється, їжа може бути не лише джерелом енергії, а й причиною втоми.

Продукти, що викликають втому

Кава

Почуття розбитості провокує не сам напій, яке кількість. Якщо пити каву помірно, то вона дійсно бадьорить, а її вживання у великій кількості викликає зворотний ефект. Як тільки кофеїн потрапляє в кров, надниркові залози починають виробляти адреналін і кортизол, тому після чашки еспресо або американо ми відчуваємо приплив сил.

Якщо спроби прокинутися за допомогою кави є систематичними, і ви щодня випиваєте кілька стаканчиків, надниркові залози просто перестають на це реагувати. Поступово ви звикаєте до напою, почуття бадьорості не настає, і ви починаєте збільшувати дози, але замість енергії приходить втома.

Фастфуд

Так звана швидка їжа піддається сильній обробці з метою покращення її смаку та збільшення терміну зберігання, тому містить мінімум поживних речовин і є лише джерелом великої кількості порожніх калорій. Фастфуд не здатний зарядити організм енергією, крім того, після такої важкої їжі вас неминуче клонитиме в сон.

М’ясо

М’ясо є важкою їжею, яку організму важко розщеплювати та переробляти. На це йде багато сил і енергії, тому людина почувається втомленою і розбитою. Більше того, ковбаса, сосиски та інші перероблені м’ясні продукти багаті на «сторонні» вуглеводи, які не дають тривалого насичення, зате сприяють підвищеній стомлюваності та сонливості.

Солодощі

Однією з основних причин виникнення відчуття млявості після їжі є зниження рівня цукру в крові. Як тільки ви з’їсте щось солодке, підвищується рівень інсуліну, але потім він різко знижується разом із глюкозою. Це може призвести до появи втоми та туману в голові. Смачники також сприяють виробленню більшої кількості серотоніну – гормону щастя, який робить людину більш розслабленою та сонною.

Енергетики

З енергетичними напоями йде приблизно так само, як з кавою і солодощами. Відчуття бадьорості дають ті ж кофеїн і цукор. Організм отримує миттєвий заряд енергії, але вже за кілька годин він зміниться слабкістю, дратівливістю і навіть головним болем.

Здоба та макаронні вироби

Випічка і макарони впливають на організм подібно до всіх простих вуглеводів – активізують роботу підшлункової залози, головним завданням якої є вироблення такої кількості інсуліну, щоб вистачило на зниження рівня цукру в крові. Звідси і виникає втома і загальне зниження тонусу організму. Отже, якщо ви хочете бути бадьорим і енергійним протягом усього дня, вам потрібно переглянути свій раціон та обмежити або зовсім виключити з нього перераховані вище продукти.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні