Четвер, 25 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЯкі ознаки можуть вказувати на порушення роботи нирок

Які ознаки можуть вказувати на порушення роботи нирок

Этот материал также доступен на русском языке
Нирки – це життєво важливий орган, тому важливо навчитися помічати симптоми, що свідчать про наявність проблем із ними. Запам'ятайте, що своєчасне лікування дозволить уникнути серйозних ускладнень.

Вам необхідно замислитись про візит до лікаря, якщо виявите у себе відразу кілька симптомів зі списку. Будьте уважні до себе та свого здоров’я, пише healthinfo.ua

  1. Часті запаморочення

Провокує кисневе голодування. При цьому відбувається зниження рівня гемоглобіну в крові, а мозок недоотримує необхідних речовин. Це викликає слабкість та різкі напади запаморочення.

  1. Постійна втома

Виникає у зв’язку з накопиченням токсинів у крові. Адже саме нирки фільтрують кров і виробляють необхідний для формування еритроцитів (що насичують організм киснем кров’яних тілець) гормон еритропеоетин. Тих, хто страждає на захворювання нирок, постійно супроводжує почуття втоми, а при ускладненнях розвивається анемія.

  1. Часті безсоння

Якщо організм здоровий, то шкідливі речовини, які у крові, виводяться при сечовипусканні. Але якщо нирки не виконують свою основну функцію, токсини продовжують накопичуватися, що викликає порушення режиму сну. При безсонні та інших симптомах зі списку потрібно не відкладати візит до лікаря, оскільки відсутність лікування може призвести до серйозних проблем, зокрема розвитку апное.

  1. Часте сечовипускання

Особливо в нічний час, часто є ознакою хвороби нирок, що стрімко розвивається. Але також такий симптом може свідчити про інфекцію сечовивідних шляхів або розвиток простатиту у чоловіків. У будь-якому разі потрібна консультація спеціаліста.

  1. Сеча із кров’ю

Якщо нирки здорові, вони виконують свою основну функцію – очищають кров від шкідливих і токсичних речовин (еритроцити при цьому залишаються в організмі). Але якщо функція нирок порушена, то еритроцити проникають у сечу і разом із нею виводяться з організму. Виділення крові при сечовипусканні також може відбуватися через каміння у нирках, інфекції або пухлини в організмі.

  1. Набряклість очей

Один із основних симптомів порушення роботи нирок. При некоректній роботі цих органів білок не затримується в організмі і виводиться разом із сечею, адже він потрібен для підтримки здоров’я.

  1. Набряклість кінцівок

При невиконанні нирками своїх функцій в організмі накопичується натрій та зайва рідина, тому кінцівки набрякають. Така ознака відразу помітна, оскільки у людини виникає дискомфорт при носінні взуття. Але також набряки можуть свідчити про захворювання печінки чи серця.

  1. Неприємний запах із рота

Запах може з’явитися не тільки при стоматологічних проблемах та порушенні роботи шлунка, але і при хворобах нирок, оскільки відбувається скупчення крові токсинів.

  1. Металевий присмак у роті

Поява присмаку при вживанні їжі свідчить про те, що в організмі накопичилася значна кількість токсичних речовин. Ті, у кого виявлені захворювання нирок, стверджують, що їхні смакові уподобання сильно змінилися.

  1. Задишка

Такий симптом може виникнути через проблеми з нирками, оскільки в цьому випадку відбувається затримка рідини в організмі, яка при проникненні в легені порушує роботу дихальної системи. Ще однією причиною виникнення задишки є анемія.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні