П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯкі бур'яни можна вживати в їжу?

Які бур’яни можна вживати в їжу?

Этот материал также доступен на русском языке
Є гарне китайське прислів'я: «Якщо їжа твоя не буде ліками, то ліки стануть твоєю їжею». Напевно, багатьом знайоме. Таблетки на сніданок та на вечерю (у деяких ще й на обід), вітаміни, БАДи та інше. При цьому, як правило, ніщо не заважає отримати корисні речовини безпосередньо з рослин, зробивши їх частиною свого раціону.

До того ж у рослинах корисні речовини та елементи містяться в біологічно активних комплексах, що посилюють їхню дію та допомагають засвоєнню вітамінів.

СНИТЬ ЗВИЧАЙНА — це бур’ян є для більшості садівників і городників, віддає перевагу багатим пухким вологуватим грунтам. Найсмачніші та найніжніші — молоді листочки із соковитими черешками, ті, які тільки починають розгортатися. Якщо обривати їх регулярно – і свіжа зелень для кулінарії буде відростати постійно, і бур’ян послабшає.

Доросле листя (до цвітіння) можна насушити і використовувати взимку як приправу або начинку, а також варити з ними зелені щі. Їстівні і коріння снити, якщо висмикнули або викопали, можна покласти їх у суп.

ПИРІЙ ПОЛУЧНИЙ. Тут головне — не сплутати його з іншими злаковими, яких на наших ділянках достатньо. У разі сумніву, одній рослині можна дати зацвісти — рідкісний довгий колосок допоможе визначитися. У пирія вживаються і молоді листочки (до цвітіння), і коріння.

КУЛЬБАБА ЛІКАРСЬКА. Найбільш ніжне і смачне молоде листя, але й доросле листя цілком годиться, тільки його потрібно залити окропом і трохи потримати для видалення гіркоти. Солодкуваті квітки кульбаб краще збирати на початку цвітіння і їсти свіжими або варити з них варення, можна смажити. Коріння найбільш корисне до цвітіння і після цвітіння. Але їх можна копати і восени.

КРОПИВА ДВОДОМНА теж усім знайома як бур’ян. Як і снить, воліє селитися на родючій пухкій вологій землі. У кропиви найсмачніші та найкорисніші — молоді пагони. Збирати їх потрібно в рукавичках. При регулярному зрізанні пагонів можна отримувати вітамінний продукт все літо.

ЗІРОЧКА СЕРЕДНЯ, АБО МОКРИЦЯ — не менш поширений бур’ян з не менш корисними властивостями. Збирати можна на будь-якій стадії, їстівні і молоді пагони, і пагони з квітками. Тільки зовсім старі стають жорсткими і несмачними.

ГЛУХА КРОПИВА ПУРПУРОВА. У глухої кропиви солодкі квіточки, тому збирати потрібно саме їх — окремо або суцвіттями. Листя теж можна збирати і використовувати, воно має лікарські властивості.

ЛОПУХ ВЕЛИКИЙ. Їстівні та смачні молоді стебла лопуха та весняне коріння. Коріння можна просто гризти, як моркву, а можна додавати в суп чи салат. Листя гірчать, але це без термообробки. У супі припущене листя втрачає гіркоту. Стебла добре смажити чи гасити.

СВЕРБІГА СХІДНА. Традиційно кавказькими народами використовується як салатна рослина, кваситься, сушиться і йде в начинки. За смаком схожа на руколу, щось середнє між редькою та капустою. Збирати потрібно молоді стебла до цвітіння та листя. Аналогічно використовується і суріпка.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні