П’ятниця, 29 Березня, 2024
ГоловнаЗдоров'яДо чого призводить хронічне недосипання?

До чого призводить хронічне недосипання?

Этот материал также доступен на русском языке
Кожна людина знає: без сну нормального життя немає.

Недосипання призводить до поганого самопочуття, слабкості, низької концентрації уваги та проблем з пам’яттю. Ми виділимо основні проблеми.

Ухвалення неправильних рішень

Вчені дійшли висновку, що нестача сну помітно знижує активність у фронтальній та тім’яній частках мозку, які відповідають за прийняття рішень та вирішення завдань. Недоспавши, ми можемо приймати рішення, про які згодом пошкодуємо, а також невірно вирішувати поставлені завдання.

Знижений імунітет

Саме коли ми спимо, кора мозку обробляє всю інформацію, що надійшла від внутрішніх органів, і запускає відновлювальні процеси. Якщо сну мало, організм не встигає «залатувати дірки», як наслідок – ми стаємо легкою мішенню для вірусних інфекцій та різноманітних захворювань.

Старіння

Мелатонін не просто так називають гормоном молодості, цей найпотужніший антиоксидант бере участь у процесах метаболізму, регулює діяльність ендокринної системи. Дефіцит сну позбавляє нас краси та довголіття. Суха, тьмяна шкіра, ламке волосся і нігті, відсутність блиску в очах може бути наслідком недосипання.

Зайва вага

Коли тіло не отримує достатнього відпочинку, воно намагається якось компенсувати. Насамперед — добрати поживних речовин. Ми починаємо переїдати. Порушений метаболізм не дозволяє якісно переробляти спожиті калорії. Підсумок – зайві кілограми та жири, які можуть створити додаткові проблеми зі здоров’ям.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні