П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаПенсійна справаШкола пенсіонера: коли подавати документи для призначення пенсіїі як швидко можна отримати...

Школа пенсіонера: коли подавати документи для призначення пенсіїі як швидко можна отримати перші виплати?

Этот материал также доступен на русском языке
Коли настає час оформляти пенсію або виникає потреба у переході на інший вид пенсії, завжди виникає питання: коли людина отримає виплати. Це важливо, оскільки пов'язано з різними нюансами.

Ми систематизували інформацію щодо кожного виду пенсії, а також розповідаємо про плюси та мінуси механізму пенсійної системи.

 Пенсія за віком

В законі, насамперед, написано, що пенсія призначається з дня звернення по пенсію*. Але це, скоріше, не правило, а виняток, адже є багато нюансів. Наприклад, пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення по пенсію відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку.

Якщо людина не встигла подати відповідну заяву впродовж трьох місяців з дня народження, тоді пенсія призначатиметься з дня подання такої заяви. До того ж заяву на призначення пенсії можна подати заздалегідь, але не раніше, ніж за місяць до дня досягнення пенсійного віку.

Нові послуги Пенсійного фонду

Завдяки більш активному впровадженню електронних технологій минулого року в Пенсійному фонді з’явилися нові сервіси. Відтепер заяву на призначення або перерахунок пенсії можна подати в електронному вигляді, тобто дистанційно.

Звісно, не всі люди більш старшого віку здатні опанувати нові технології, і не у всіх є такі технічні можливості. Але дедалі частіше ці послуги будуть користуватися попитом, адже можна оформляти пенсійні виплати по інтернету, не виходячи з дому. Це тим більш зручно, коли в країні лютує, наприклад, пандемія корона вірусу, або ще гірше – воєнний стан.

Разом з тим вже діє і послуга «автоматичне призначення пенсії». Для того щоб скористатися цим сервісом, людині необхідно зареєструватися на порталі електронних послуг Пенсійного фонду за допомогою електронного цифрового підпису і заповнити відповідну анкету**.

Є навіть спеціальний мобільний додаток для смартфонів, через який все це робити ще зручніше. Це можна зробити незалежно від віку, навіть якщо до пенсії ще багато років. Коли прийде час, то пенсію призначать автоматично. Адже зараз всі дані про сплату страхових внесків є в Пенсійному фонді, якщо, звісно, вони офіційно сплачувалися. Це означає, що більшість відомостей про стаж і зарплату людини, починаючи з 2000 року, є в Пенсійному фонді. Таким людям пенсію буде призначено автоматично при досягненні пенсійного віку. Додатково звертатися і особисто відвідувати органи Пенсійного фонду не буде потрібно.

Інші види пенсій

  • Пенсія за інвалідністю призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення по пенсію відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності. Якщо пізніше – то пенсію призначать з дня подання відповідної заяви.
  • Пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника. В іншому випадку пенсію призначать з дня подання заяви, як і для попередніх видів пенсій.
  • Переведення з одного виду пенсії на інший завжди здійснюється з дня подання відповідної заяви.

Своєю чергою, перерахунок пенсії зазвичай провадиться в такі строки:

  •  з першого числа місяця, в якому пенсіонер звернувся по перерахунок пенсії, якщо відповідну заяву з усіма необхідними документами подано ним до 15 числа включно;
  •  з першого числа наступного місяця, якщо заяву з усіма необхідними документами подано ним після 15 числа.

Строки призначення

Документи про призначення пенсії розглядає територіальний орган Пенсійного фонду і не пізніше 10 днів з дня їх надходження ухвалює рішення про призначення або відмову у призначенні пенсії. Цей термін може бути продовжено на строк проведення додаткової перевірки відомостей про осіб, які претендують на пенсію, але не більше ніж на 15 днів. Нарахована сума пенсії включається у документи для її виплати не пізніше одного місяця з дня ухвалення рішення про її призначення.

Отже, якщо заяву на призначення пенсії подано в кінці місяця, то шансів отримати першу виплату одразу в наступному місяці фактично немає. Треба ще враховувати, що списки на виплату пенсії за поточний місяць надаються уповноваженим установам наприкінці попереднього місяця.

Так чи інакше, якщо до заяви про призначення пенсії одразу додані усі необхідні документи, то перші виплати за законом зазвичай можна чекати через місяць-два. Хоча ці терміни можуть варіюватися вже від конкретних обставин інколи в кращий, а інколи і в гірший бік.


*Стаття 45 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» №1058-IV від 9 липня 2003 року (у редакції від 21.03.2022 р.).

** Електронна адреса сайту в інтернеті: portal.pfu.gov.ua.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні