Четвер, 28 Березня, 2024
ГоловнаДозвілляЦікаві факти з життя 96-річної королеви Єлизавети ІІ, про які ви не...

Цікаві факти з життя 96-річної королеви Єлизавети ІІ, про які ви не знали

Этот материал также доступен на русском языке
21 квітня Єлизавета ІІ відзначила своє 96-річчя. Від пишних урочистостей вона відмовилася. Своє 96-річчя вона відзначала у колі родичів та близьких людей. 2022 також стане знаковим для Її Величності, оскільки і Великобританія, і весь світ святкуватиме Платиновий ювілей королеви, яка править 70 років.

Була третьою у черзі на престол

Народилася Єлизавета ІІ 21 квітня 1926 року у лондонському районі Мейфер, у резиденції графа Стратмор на Брютон-стріт, будинок №17. Сьогодні на стіні цього будинку встановлено меморіальну дошку з інформацією про те, що саме в цьому будинку народилася королева Британії, яка нині править.

Єлизавета II була третьою у черзі претендентів на корону. Її дядько – Едуард VIII, зрікся престолу, принц Альберт (батько Єлизавети) став правити під ім’ям короля Георга VI. Після смерті батька в 1952 Єлизавета II зійшла на трон.

Лілібет і «Капуста» – прізвиська королеви

У королеви Єлизавети є дві основні прізвиська. Перше – Лілібет, з’явилося воно тому, що в дитинстві дівчинка не могла вимовити своє повне ім’я і вимовляла його на власний зразок. Домочадці швидко підхопили його, і воно назавжди приклеїлося до майбутньої королеви. Її батько, король Георг VI, часто говорив про своїх дочок: “Лілібет – моя гордість. Маргарет – моя радість”.

Ім’ям Лілібет королева підписала прощальну записку та помістила її на труну з тілом її чоловіка, принца Філіпа.

Із принцом Філіпом королева Єлизавета прожила 73 роки. Це справжній рекорд серед коронованих осіб.

Принц Філіп називав свою дружину “моя маленька капусточка”. До речі, цей момент відображено у фільмі “Королева” (2006 рік). Коли Філіп лягає спати, він каже дружині: “Посунься, Капусто”.

Точне походження цього прізвиська невідоме. Однак існує припущення, що воно походить від французької фрази “Mon petit chou” (“мила”). В англійському варіанті вона звучить як My little cabbage (“Моя маленька капуста” або “Моя капустка”).

Улюблена порода собак Єлизавети ІІ

Королева любить собак породи корги. У Єлизавети II було понад 30 вихованців цієї породи. Також королева сама вивела нову породу собак, яка називається дорги – помісь такси та корги. Крім корги та дорги вона виховувала ще лабрадорів та кокер-спанієлей. Коли її дорогий чоловік у березні 2021 року був чотири тижні в лікарні, королеві подарували два нових цуценяти – корги та дорги.

Якому одягу віддає перевагу Єлизавета II?

Королева підтримує британських дизайнерів: вона носить не тільки одяг, зшитий на замовлення, але й досить часто з’являється перед підданими в костюмах Alexander McQueen, Parvin Stewart і Angela Kelly.

У Єлизавети II ніколи не буває проблем із “неслухняними” вбраннями. Справа в тому, що в подол її спідниць і суконь вшиті невеликі грузики, які не дозволяють краю одягу підніматися занадто високо.

Як починається день королеви?

Починає свій день Єлизавета зі сніданку о 8-й ранку, їй подають чай “Ерл Грей” і трохи випічки в спальню. Організацією сніданку займаються не менше сотні людей.

Королівська сумочка – інструмент комунікації

Королівські біографи, а також всі ті, хто довгі роки працюють з її Величністю, знають, що сумочка на її руці – це не лише аксесуар, а й засіб невербальної комунікації.

За словами інсайдерів, коли Єлизавета II кладе сумку на стіл, це означає, що вона хоче піти протягом 5 хвилин. Якщо вона ставить сумку на підлогу, це показує, що їй не подобається розмова, і вона хоче, щоб її забрали. Якщо ж монарх переважує сумку з однієї руки на іншу, це означає, що настав час закінчити розмову, і співрозмовник її затримує.

Незвичайні подарунки, які отримувала королева Єлизавета ІІ

За все своє довге та насичене подіями життя Єлизавета отримувала безліч подарунків.

Так, у 2017 році у Букінгемському палаці навіть відбулася виставка, де представили 200 презентів монарху від світових лідерів.

Японський імператор Хірохіто подарував королеві лаковану скриньку, інкрустовану срібною чаплею.

Президент ПАР Нельсон Мандела вручив Єлизаветі II шовковий шарф із малюнком, що зображує полювання бушменів на стадо антилоп.

Президент Руанди Поль Кагаме підніс королеві її портрет із висушеного та сплетеного бананового листя, а канадські індіанці – тотемний стовп.

Часто Єлизаветі подарували і тварин. Згідно з веб-сайтом The British Monarchy, це були крокодил з Гамбії в 1961 році, дві черепахи, подаровані їй під час туру Сейшельськими островами і семирічний слон на ім’я Джамбо від президента Камеруну в 1972 році з нагоди срібного весілля королеви, два чорних бобра У ході королівського візиту до Канади, шість кенгуру, презентованих в Австралії в 1977 році. Всі тварини були передані під опіку Лондонського зоопарку.

Серед інших цікавих подарунків, отриманих королевою, – пара ковбойських чобіт (під час візиту до США), сонцезахисні окуляри, ананаси та 7 кг креветок.

Джерело: focus.ua , tsn.ua.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні