П’ятниця, 26 Квітня, 2024
ГоловнаДачаЯк правильно вирощувати цибулю: від садіння до збирання врожаю

Як правильно вирощувати цибулю: від садіння до збирання врожаю

Этот материал также доступен на русском языке
Ріпчаста цибуля – традиційна культура на українських городах. Одні висаджують його під зиму, інші – навесні. Цього року весна досить мінлива і по-справжньому теплих днів було зовсім небагато, тому не буде пізно висадити цибулю зараз.

Садивний матеріал

Найкращим садивним матеріалом є цибуля-сівок діаметром 1,5-2,5 см. Велике значення має спосіб зберігання садивного матеріалу. При температурі зберігання сівка 18-22 градусів не відбуваються процеси, що викликають стрілкування при вирощуванні цибулі. А при зберіганні взимку при температурі від 2 до 16 градусів сівач проходить температурну стадію, яка завершується формуванням у точках зростання генеративних органів, тобто здатна стрілкуватися. Якщо ви придбали посадковий матеріал і місце зберігання його невідомо, то щоб уникнути стрілкування, його тижнів на три необхідно помістити в тепле місце, де температура повітря 26 … 30 градусів, тобто біля опалювальної батареї.

Грунт

Земля для посадки цибулі-сівка повинна прогрітися до 10-12 градусів, але затримуватися з посадкою не можна. Тепла погода провокує зростання надземної частини під час формування дрібної цибулини.

Посадка

Перед посадкою цибулю можна замочити для знезараження в 1% розчині марганцівки на 20 хвилин або в інших спеціальних препаратах. Якщо у цибулинок ножицями відстригти саму верхівку, то цибуля швидше рушить у зріст. Сівок садять у підготовлений ґрунт, глибина посадки від вершини цибулинки 1 см. Між цибулинами відстань – 6-8 см, а між рядами – 12-15 см. Густіші посадки прискорять дозрівання врожаю, але цибулини при цьому будуть дрібнішими.

Підживлення

Перше підживлення азотними та калійними добривами можна провести через два тижні після появи сходів (азотних добрив – 30 г та калійних – 30 г на квадратний метр) або коров’яком, розведеним 1:10.

ВАЖЛИВО! Норми внесення добрив коригуються залежно від родючості ґрунту та стану рослин. Друге підживлення можна зробити через 20-25 днів після перших калійних добрив (30 г на 1 квадратний метр). Але пам’ятайте, що високі дози добрив шкідливі, тому що коренева система цибулі дуже чутлива до підвищеної концентрації ґрунтового розчину.

Догляд

Догляд за посадками цибулі полягає у своєчасних прополках, розпушування та поливах. Бур’яни забирають воду та їжу, затінюють світлолюбні рослини, сприяють невизріванню цибулин. Розпушування забезпечує доступ повітря до кореневої системи. Розпушування проводять на глибину 2-3 см після поливів чи дощів.

Полив

Найбільша потреба у воді проявляється у першій половині вегетації. У цей час поливи повинні бути регулярними та рясним, адже всмоктувальна поверхня коренів цибулі мала. Непридатна для поливу холодна вода нижче 16-18 градусів. Волога повинна просочити весь коренеживий шар грунту. У другій половині вегетації зайва волога затримує своєчасне вилягання пера, уповільнюючи визрівання цибулини та знижуючи її лежкість. Тому днів за 20 до збирання цибулі поливи повністю припиняють. Наростання цибулини починається із закінченням зростання листя. Відбувається відтік поживних речовин із листя в цибулину. Цибулина визріває, а листя відмирає. Саме тому не можна під час вегетації обривати у цибулі зелень. Цибулю на зелень вирощують окремо.

Збір урожаю

Збирання цибулі проводять у суху погоду. Акуратно вилами підкопують та витягують цибулину. Потім цибулю розкладають під навісом і залишають на просушування тижнів на два. Після листя обрізають, залишаючи шийку 3 см. Після цього цибуля ще раз просушують протягом тижня.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні