Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатШахраї удосконалюють свої схеми: як переселенцям не стати жертвами обману

Шахраї удосконалюють свої схеми: як переселенцям не стати жертвами обману

Этот материал также доступен на русском языке
Аферисти вміло маніпулюють і наголошують на емоціях співчуття і страху, використовуючи старі та нові схеми обману.

Через бойові дії мільйони українців залишили свої будинки та шукають безпечне місце. На жаль, існують і ті, хто намагається нажитися на війні та на людях, які шукають собі притулку. Ми вже не раз писали і знову розповідаємо, як орендувати квартиру і не стати жертвою шахраїв, а також про найпопулярніші схеми обману, які використовують зловмисники.

Оренда квартири

Переказ грошей за «бронювання перегляду»

Часто люди, які розміщують оголошення, говорять про велику чергу на перегляд квартири і пропонують довести серйозність намірів, переславши гроші їм на карту.

Якщо ви так зробите – з великою ймовірністю не побачите ні грошей, ні людини, якій ви їх скинули, ні квартири. Поясніть, що ви стикалися з шахраями, грошей у вас небагато, і ви не готові ризикувати, але можете швидко приїхати на перегляд.

Відсутність документів на квартиру

Ще одна схема шахрайства — коли людина винаймає квартиру подобово, а потім представляється власником і «здає» цей же будинок на тривалий термін.

Реєстри власності прав на нерухоме майно зараз не працюють, тому запитуйте у орендодавця паспорт та документи, що підтверджують його право власності. Якщо з незрозумілих причин документів немає, краще відмовляйтеся від угоди.

Договір з ріелтором

Шукаєте житло за допомогою ріелторів? Перевірте інформацію щодо сумлінності компанії або конкретної людини в Інтернеті. Ніколи не віддавайте гроші заздалегідь, погоджуйтесь на оплату послуг лише після укладеного договору із власником житла.

У договорі з ріелтором має бути чітко прописано, яку квартиру він зобов’язується знайти. Якщо замість пошуку житла в угоді вказані розмиті інформаційні послуги, вимагайте уточнити формулювання або відмовляйтеся.

Поширені схеми обману

Безкоштовні пасажирські перевезення

Волонтери і просто добрі люди часто пропонують біженцям безкоштовні перевезення, однак трапляються випадки, коли перевізники починають вимагати гроші. Щоб не було подібних ситуацій, із людиною треба заздалегідь обговорити всі умови. А перед поїздкою сфотографуйте автомобіль із номерами та повідомте близьким про свій маршрут.

SMS та дзвінки від працівників банку

Фіксуються випадки, коли українцям почали дзвонити нібито працівники банку та розповідати про проблеми з рахунком. Шахраї можуть попросити скачати програму банку, сказати особисті дані, ввести BLIK-код або зробити якусь оплату. Але варто запам’ятати, що банки не вимагають номер вашої карти, пін-коди та паролі до програм. Не потрібно незнайомим людям повідомляти цю інформацію.

Фейковий чат-бот державної платформи «Дія»

За посиланням кожен, хто офіційно працює в Україні, має можливість отримати грошову підтримку від держави – 3 000 гривень. За посиланням відкривається сторінка ПриватБанку, де потрібно вказати ваш номер картки та CCV код. Ніколи не повідомляйте такі дані щодо невідомих посилань!

Ні «Дія», ні Міністерство цифрової трансформації не розсилають жодних SMS чи повідомлень у Мережі. Про зарахування коштів повідомляє додаток «Дія» та банк push-повідомленням, в якому міститься лише текст, – жодних посилань.

Робота

Іноді біженцям пропонують пройти платний тренінг, який нібито потрібний для працевлаштування. Нечесні роботодавці можуть прийняти на роботу на випробувальний термін, але в результаті нічого не заплатити і звільнити. Тому важливо перевіряти компанію чи її співробітника.

Благодійність

Сьогодні велику кількість благодійних фондів, волонтерських організацій та активістів збирають кошти для допомоги українцям. Ситуацією користуються шахраї, які створюють фіктивні оголошення та сайти, а також збирають гроші прямо посеред вулиці різних міст.

Оголошення про продаж військової амуніції

Шахраї розміщують в інтернеті фейкові оголошення про продаж бронежилетів та товарів для військових. Отримавши передоплату, аферисти зникають.

SMS-розсилки про фінансову допомогу

Шахраї розсилають SMS-повідомлення про грошову допомогу з текстом: “Vam narahovano Groshova dopomoga PB24 6500. Zarahuvatu…” з посиланням, за яким не можна переходити.

Зазначимо, що в Україні виявляти шахраїв, котрі активізувалися під час війни, стане легше. В цьому допоможе бот «СтопКідок» щодо перевірки надійності номерів телефонів. Цей бот стане в нагоді, коли потрібно звернутися до волонтерських організацій або безпечно евакуюватися.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні