Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаНовиниУкраїнців очікують масштабні звільнення та скорочення зарплат: які сфери бізнесу постраждають

Українців очікують масштабні звільнення та скорочення зарплат: які сфери бізнесу постраждають

Этот материал также доступен на русском языке
Малий та середній бізнес в Україні під час війни зазнає великих збитків. Так, третина працівників у країні звільнена, а інша третина вимушено пішла у відпустку. Частини співробітників скоротили зарплати, при цьому невідомо, чи продовжуватимуть вони працювати після закінчення війни.

Аналіз ситуації та прогнози робить today.ua.

Найбільші збитки зазнає сфера торгівлі та обслуговування. На ринку праці вдвічі менше почало вакансій продавців, кухарів, а офіціанти взагалі зникли зі списку найпопулярніших професій.

Серед тих фахівців, яких держава зараз потребує, – водії, муляри, вантажники, охоронці, кур’єри, няні та швачки.

Держава вирішила простимулювати роботодавців відкривати робочі місця і продовжила з квітня для них виплати 6500 грн на місяць за працевлаштування переселенців.

Безробітні громадяни можуть розраховувати на допомогу безробітним, як і в мирний час. Розмір допомоги визначається залежно від страхового стажу та заробітної плати, яку людина отримувала раніше. Для отримання виплат слід звернутися до найближчого центру зайнятості.

У квітні уряд урізав зарплати чиновникам на 10%. Також було скорочено витрати на утримання державного апарату та органів місцевої влади. Зарплати бюджетників також знизили до рівня “мінімалки”, адже через те, що багато бізнесів зараз не працюють і звільнені від податків, або сплачують лише мінімальні внески, то коштів у бюджеті на виплату зарплат немає. У приватних компаніях рішення про скорочення виплат ухвалює безпосередньо керівництво.

Раніше повідомлялося, що українцям, які постраждали від війни, держава видасть спеціальну допомогу.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні