П’ятниця, 19 Квітня, 2024
ГоловнаДомашній адвокатЯкою має бути пенсія для ліквідатора?

Якою має бути пенсія для ліквідатора?

Этот материал также доступен на русском языке
За консультацією про пенсійні призначення наші читачі часто звертаються до редакції, де їм кваліфіковано допомагають розібратися в проблемі. Сергій Коробкін, незалежний консультант, пояснює особливості нарахувань для чорнобильців-ліквідаторів

«Я – учасник ліквідації аварії на ЧАЕС, інвалід ІІ групи. Хочу поставити кілька запитань (додаю копії документів).

  1. З квітня 2020 року встановлено доплату 80-річним у розмірі 500 гривень. Але вона не завжди виплачується у повному обсязі. Чому?
  2. Я отримав одноразову компенсацію за шкоду, заподіяну здоров’ю , у розмірі 284 гривень. Але я знаю ліквідаторів, які відсудили собі набагато вищі суми. На якій підставі це стало можливим?
  3. Коли розпочне діяти рішення Конституційного суду від 7 квітня 2021 року? Читав, що зараз пенсія ліквідатора має становити 14 832 гривні.
  4. Чи правильно розрахована моя пенсія? Вичерпної відповіді у Пенсійному фонді отримати не можу.

Григорій Мазур, м. Бровари, Київська обл.

Відповідаємо на ваші запитання по порядку.

1 . Вперше надбавку громадянам віком від 80 років почали встановлювати з квітня 2020 року. Її розмір сягає 500 гривень. Він може бути і меншим – залежно від розміру пенсії. Спочатку надбавка встановлювалася тим, у кого пенсія не перевищувала 9205,19 гривні – показник середньої зарплати в країні, яка враховується при призначенні пенсій, за 2019 рік.

З 1 березня 2021 року така надбавка виплачується тим, чий розмір пенсії не перевищує 10 340,35 гривні – показник середньої зарплати в країні, яка враховується при призначенні пенсій, за 2020 рік.

Подібні випадки ми вже описували. Як видно з надісланих документів, розмір вашої пенсії останні кілька років змінювався, змінюється і вимога до виплати зазначеної надбавки. Якщо зараз до вашої пенсії додати рівно 500 гривень, то її розмір перевищить зазначену вище суму, тому до пенсії встановлюється надбавка у меншому розмірі, щоби загальна сума пенсії не перевищувала 10 340,35 гривні.

2. Щодо компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю. Наразі це питання, як і багато інших питань щодо пенсійного забезпечення чорнобильців, регулюється постановами Кабінету Міністрів. Розміри таких компенсацій є досить мізерними і давно не переглядалися. Тому люди нерідко звертаються до суду, щоб отримати вищі виплати, які колись були спочатку прописані безпосередньо у Законі «Про статус та соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», але потім скасовані.

Наприклад, ліквідаторам з другою групою інвалідності за старим Законом належала разова компенсація у розмірі 45 мінімальних зарплат. Це явно більше за 284 гривень, які вам свого часу виплатили. Але нині ці норми не діють. Тому люди намагаються домагатися подібних виплат через суд.

3. Схожа ситуація з рішенням Конституційного суду, про який ви пишете. Це рішення закликає повернутися до старої редакції чорнобильського Закону, за яким виплати мають становити: для І групи – 10 мінімальних пенсій, для ІІ групи – 8 мінімальних пенсій та для ІІІ групи – 6 мінімальних пенсій за віком. Якби ця норма працювала, то мінімальна пенсія з інвалідності ІІ групи з 1 липня до 1 грудня 2021 року могла становити 14 832 гривні, про які ви пишете (1854 грн. х 8). Але така норма давно не працює.

Під тиском зазначеного рішення Конституційного суду влітку минулого року Верховна Рада внесла зміни до чинного Закону, проте прописала все одно не ті розміри, які були потрібні. Так, мінімальні пенсії, згідно з оновленим законом, стали вищими, але це все одно менше, ніж було передбачено старими нормами. Тож тепер потрібно або чекати на нові рішення Конституційного суду, або відстоювати свої права в суді в індивідуальному порядку, як це роблять багато ліквідаторів.

4. На даний момент вашу пенсію розраховують на підставі тих законів та ухвал, які діють зараз. Хоча трактують ці закони у Пенсійному фонді іноді по-своєму. Як видно з документів, що додаються до листа, до Пенсійного фонду ви зверталися неодноразово, тому ваша пенсійна справа не раз перевірялася ще раз. У таких випадках потрібно або примиритися з існуючою реальністю або, як уже сказано вище, намагатися домагатися високих виплат у судовому порядку.

Сергій Коробкін, незалежний консультант

Нагадаємо, ми розповідали, які пільги належать чорнобильцям І категорії.

 

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні