Четвер, 2 Травня, 2024
ГоловнаДачаСмородина золотиста: переваги та користь

Смородина золотиста: переваги та користь

Этот материал также доступен на русском языке
Смородина золотиста - один із видів сім'ї агрусових. У неї є свої переваги та недоліки, про які сьогодні й поговоримо.

«Ви дуже багато розповідаєте про вирощування чорної смородини, але у мене на ділянці росте різновид цієї рослини, назву якої я не знаю. Зацвітає вона рано жовтими суцвіттями. Висотою кущ досягає 1,2-1,3 м, плоди круглі або витягнуті немов бурульки, на вигляд нагадують смородину. Хотілося б дізнатися, чи їх можна їсти і чим вони корисні.

Марія Дмитрівна Козак, м. Гола Пристань Херсонської обл.

За компетентною відповіддю ми звернулися до В’ячеслава Францишка , наукового співробітника лабораторії селекції та технології вирощування ягідних культур Інституту садівництва НААН.

– На Вашій ділянці росте смородина золотиста . Ще один вид із сім’ї агрусових. Цінна плодова культура, а головне посухостійка. Багато сортів смородини чорної української селекції мають “кров” золотистої. Тому наші сорти менш вибагливі до вологи, ніж, наприклад, російські У країнах Європи цей вид набуває великої популярності. А їх сорти вражають великоплідністю та врожайністю.

Смородина золотиста являє собою чагарник висотою до 2 м. Листя у смородини золотистої округло-брунькоподібні, невеликі: в діаметрі до 6 см, три-і п’ятилопатеві, восени вони прикрашають сад пурпурно-червоним або золотаво-жовтим забарвленням.

Цвіте смородина золотиста жовтими квітками, які розливають по всій ділянці свій запашний аромат .

Плоди можуть бути кулястими або овальними, помаранчевими, чорними або пурпурно-коричневими, все залежить від сорту або виду. У культурних рослин вони досить великі та можуть важити до 7 г.

Ягоди у смородини золотистої їстівні та дуже корисні.

У них містяться вітамін С, Е, каротин, йод, пектинові, барвники та дубильні речовини, лимонна, яблучна та бурштинова кислоти.

Звичайно, чорна смородина у нас популярніша, але ось, наприклад, у Чехії та Словаччині, перевагу більше віддають саме смородині золотистій.

З ягід можна готувати соки, компоти, варення, джеми та навіть вино. Компот із смородини золотистої чудово втамовує спрагу в літню спеку.. Ягоди відмінно підходять для заморожування, під час зберігання вони не втрачають своєї поживної цінності.

Що стосується вирощування смородини золотистої, то жодних складнощів немає. Вона морозостійка, витримує зниження температури до -35 градусів. Повноцінний урожай дає на третій рік після посадки. Ласувати ягодами можна з кінця червня – на початку липня. Вони солодкі, кисло-солодкі, без характерного смородинового смаку.

Золотиста смородина добре реагує на обрізку, старі та пошкоджені пагони потрібно обов’язково вирізати.

Читайте також:

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні