Субота, 27 Квітня, 2024
ГоловнаЗдоров'яЧого не можна робити пацієнтам із онкологією?

Чого не можна робити пацієнтам із онкологією?

Этот материал также доступен на русском языке
Знаючи про підступність онкологічних захворювань, ми часто не знаємо, як поводитися в побуті, щоб не погіршити перебіг захворювання.

На запитання відповідає Олена Муса , лікар онколог-хіміотерапевт:

Існує міф, що нібито пацієнтам із онкологічними захворюваннями не можна підходити до газової плити. Не зрозуміло, звідки він узявся. Інформації про те, що природний газ будь-яким чином впливає на розвиток пухлини, немає.

Інша річ, що пацієнтам з онкологією слід уникати високої температури в приміщенні, оскільки підвищена температура прискорює обмінні процеси в організмі та є стимулятором для розвитку пухлини. Тому довге перебування на кухні біля гарячої плити справді може зашкодити пацієнтові, але газ тут ні до чого.

Лікарі категорично забороняють будь-які зігрівальні компреси на пухлини. Наприклад, якщо жінка застудила груди і у неї виникло ущільнення запального характеру, то компрес, що зігріває, може допомогти, але якщо зігрівати злоякісну пухлину, то це призведе до прискорення її розвитку.

Однак жінці, яка хворіє на онкологію, зовсім не обов’язково повністю відмовлятися від приготування їжі для своєї сім’ї.

Готувати на кухні можна, але найкраще – швидкі та прості страви, які не вимагають постійного та довготривалого перебування біля гарячої плити. Наприклад, можна готувати борщ, гарніри, гасити овочі, періодично підходячи до плити на кілька хвилин. Але якщо ви вирішили посмажити на всю сім’ю млинців, простоявши біля розпеченої сковороди хвилин 40, то краще відмовитися від цієї витівки.

Нагадаємо, ми розповідали про сумну статистику: від яких хвороб найчастіше вмирають українці.

Нове на сайті

купити ноутбук Львів, ціни в Україні